Kas kohvi lisandid teevad paksuks?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi ja tee lisandite üle tasuks mõelda.
Kohvi ja tee lisandite üle tasuks mõelda. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui mitmed uuringud on täheldanud kohvijoomise potentsiaalset kasu tervisele, siis hiljutine teadustöö võtab luubi alla kohvi lisandite kalorluse.

USA-s enam kui 20 000 täiskasvanu kohvi- ja teejoomise harjumusi analüüsinud uuringust selgus, et umbes kaks kolmandikku kohvijoojatest ja kolmandik teejoojatest lisab neile jookidele suhkrut, koort, magusaid siirupeid või teisi kalorirohkeid aineid, kirjutab Medical News Today.

Uuringu üks autor, professor Ruopeng An Illinoisi ülikoolist uuris, kui palju suurendab nende lisaainetega kuumade jookide joomine inimese päevast kaloritarbimist. Tulemustest selgus, et igapäevaselt joob kohvi 51,4 protsenti ning teed 25,8 protsenti ameeriklastest. Kohvijoojatest 67,5 protsenti ja teejoojates 33,4 protsenti jõid seda mingi lisandiga.

Kohvisõbrad lisasid joogile kõige sagedamini suhkrut, koort, piima või nende asendajaid. Teele lisati sageli ka mett.

Musta kohvi joojatega võrreldes tarbisid lisanditega kohvi joojad keskmiselt 69 kilokalorit rohkem. Umbes 60 protsenti neist kilokaloritest tuli suhkrust ning ülejäänu peamiselt rasvast.

Lisanditega tee joojad tarbisid keskmiselt 43 kilokalorit rohkem kui ilma lisanditeta tee joojad. Nende puhul tuli 85 protsenti kilokaloritest suhkrust.

Kuigi teadlased nendivad, et lisakalorit hulk on väike, võib see igapäevasel tarbimisel siiski viia kaalutõusuni. Nende sõnul ei mõtle paljud kohvi- või teejoojad sellele, kui palju kilokaloreid nad lisanditega rohkem tarbivad.

Uuringu kokkuvõte avaldati ajakirjas Public Health.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles