Miks perre esimesena sündinud lapsed on targemad?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui emotsionaalselt oldi mõlema lapse jaoks sama kättesaadavad, siis vanema lapse puhul tegeldi rohkem aju arendavate tegevustega.
Kui emotsionaalselt oldi mõlema lapse jaoks sama kättesaadavad, siis vanema lapse puhul tegeldi rohkem aju arendavate tegevustega. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuring toob välja, et perekonda esimesena sündinud laps on targem ja edukam kui õed-vennad, sest elu esimestel aastatel tegelevad vanemad esimese lapse vaimsete võimete arendamisega rohkem.

Šotimaal asuva Edinburghi ülikooli teadlased tegid kindlaks, et esimesena sündinud said IQ-testides paremaid tulemusi, kirjutab Independent. Uurijad koostöös Sydney ülikooli teadlastega analüüsisid 5000 lapse andmeid. Lastele anti iga kahe aasta järel nii lugemise kui ka pildiliselt väljendatud sõnadega seotud ülesandeid.

Analüüsides tulemusi lapsevanemate käitumise kontekstis selgus, et perre esimesena sündinud lapsed said vanematelt rohkem tuge neis ülesannetes, mis puudutasid mõtlemist ning saavutasid hiljem ka testides paremaid tulemusi.

Testide tulemuste erinevus suurenes seoses vanusega. Teadlased hakkasid uurima lapsi juba enne nende sündi ning lõpetasid analüüsimise, kui lapsed olid saanud 14-aastaseks. Lapsed olid saanud vanematelt sarnasel määral emotsionaalset tuge, kuid vanemad tegelesid pärast esimest last sündinud järglase aju arendavate tegevustega vähem kui esmasündinu puhul. Sellised tegevused olid näiteks lugemine, meisterdamine või muusika kuulamine.

Samuti julgesid vanemad võtta nüüd suuremaid riske, näiteks pärast teise lapse sündi suitsetati rohkem.

Uuringut juhtinud dr Ana Nuevo-Chiquero rääkis, et uuringutulemusi võib kasutada selleks, et selgitada laste hilisemaid saavutusi koolis või töö. Uuring avaldati ajakirjas Journal of Human Resources.

Ka on varasemad uuringud näidanud, et esimesena sündinud lapsed on edukamad ja ambitsioonikamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles