Ravivigade eest hüvitise saamine peaks muutuma lihtsamaks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeerium sai valmis juba aastaid töös olnud süsteemi põhimõtete koostamise, mis peaks aitama patsienti võimaliku ravivea korral hüvitise saamisel.

Kui seni tuli patsientidel hüvitise saamiseks sageli kohtusse pöörduda, siis uue korra kohaselt luuakse tüsistuste tekkimisel kaasnenud kahju hüvitamiseks kohtuväline süsteem, teatas sotsiaalministeerium.

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul on uuest süsteemist kasu nii patsientidele kui ka arstidele. «Meditsiinis võib paratamatult tulla ette olukordi, kus kõik ei laabu parimal võimalikul moel. Arst tahab patsiendile ikka head, ent asjaolude kokkulangemisel või ebapiisava informatsiooni tingimustes ei pruugi kõik alati õnnestuda,» ütles minister.

Senise kuluka ja aeganõudva kohtutee asemel hüvitaks kindlustus patsiendile tüsistuste tõttu tekkinud kahju, mis oli mõistlikkuse piires välditav. «Tervishoiutöötajad saavad aga süüdistuste asemel keskenduda ilmnenud probleemide vältimisele tulevikus,» selgitas minister.

Loodava mittesüülise kindlustuse eesmärk on teha kahju hüvitamine kannatanule võimalikult kiireks ja lihtsaks. Tervisekahju juhtumid saavad seadusega kindla piirmäära, mis sõltub kahju raskusest. Samas jääb patsiendile ka pärast fondist hüvitise saamist õigus pöörduda kohtusse.

Süsteemi maksimaalne kulu on riigieelarvele ja haigekassale umbes 2,3–3 miljonit eurot aastas.

Paralleelselt patsiendikindlustusega kavatsetakse välja töötada välditavate tüsistuste ja ohujuhtumite dokumenteerimise ja ennetamise süsteem, et parandada veelgi ravi kvaliteeti ja tagada patsientide ohutus.

Patsiendikindlustuse väljatöötamiskavatsuse kooskõlastamise järel valmistab sotsiaalministeerium ette seaduseelnõu.

Mittesüülise vastutuskindlustuse süsteem tekkis taas päevakorda eelmise aasta lõpus, kui Ida-Viru keskhaigla arst Igor Gorjatšov jäi esimese astme kohtus süüdi tahtmatu ravivea põhjustamises. Arst kaebas kohtuotsuse edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles