Terviseekspert: multivitamiinidest pole mingit kasu

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitamiine tasub võtta seega vaid vajadusel.
Vitamiine tasub võtta seega vaid vajadusel. Foto: Panther Media/Scanpix

Multivitamiinid enamikule inimestest ei mõju – neid võttes saab vaid väga kalli uriini, ütles Austraalia meditsiini assotsiatsiooni president Michael Gannon.

Gannon tõdes, et vitamiinid võivad aidata neid, kel on konkreetse vitamiini puudus, kuid keskmisele inimesele on vaja vaid tervislikku ja tasakaalustatud toitumist, kirjutab Independent.

«Paljudel austraallastel on vaid väga kallis uriin,» ütles Gannon ja lisas, et selle asemel tuleks toituda tervislikumalt, mitte lasta raha tualetipotist alla. 

Austraalias võtab kümnest inimesest seitse mingisuguses vormis preparaati. Ligi pool Suurbritannia täiskasvanud elanikest võtab multivitamiine ning 46 protsenti võtab neid kas igapäevaselt või aeg-ajalt.

Vitamiinitootjad on öelnud, et preparaadid on kasulikud, kuna paljud inimesed ei toitu tasakaalustatult ega saa seetõttu ainult toidust kõiki vajalikke aineid. Austraalia ravimitootja sõnul võivad vitamiinide ja mineraalide preparaadid mängida olulist rolli 52 protsendi Austraalia täiskasvanute elus, sest nad ei tarbi soovitud koguses puuvilju ning koguni 92 protsendi sama riigi täiskasvanute puhul, sest just nii palju inimesi ei tarbi igapäevaselt piisavalt köögivilju.  

Keskmisel inimesel, kes elab sellises kõrgelt arenenud riigis nagu Austraalia või Suurbritannia, ei ole mingit kasu multivitamiinide või mineraalide võtmisest, lausus Gannon. «Paljudes neis preparaatides on 50 või rohkem koostisosa,» lisas ta, pidades seda päris pööraseks. Ta nentis, et inimesed võivad ju raha tootjatele viia, kui nad seda soovivad. See aga pole tegevus, mille ta ise ette võtaks. 

Endine BBC töötaja ütles, et ta on võtnud vitamiine kogu elu ja kulutanud sellele aastas umbes 300 naela ehk üle 350 euro. Vereproovidest aga selgus, et vitamiinid ei olnudki imendunud. Ta lasi teha esimese vereproovi kuus nädalat enne seda, kui loobus vitamiinidest ning teise pärast vitamiinidest loobumist. «Minu jaoks ei muutnud vitamiinid midagi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles