Ravitoidu ostmine võib pere eelarve segi paisata

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastefond asub Tartu Ülikooli Kliinikumi hoones aadressiga Puusepa 1A.
Lastefond asub Tartu Ülikooli Kliinikumi hoones aadressiga Puusepa 1A. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab praegu kokku 16 last, kes vajavad fondi abi ravitoidu või sonditoitmiseks vajaliku atribuutika soetamiseks – keskmine toetussumma lapse kohta on ühes kuus ligi 300 eurot.

Ravitoitmise eesmärk on tagada haige varustamine nende toitainetega, mida ta ei suuda haiguse tõttu tavatoidust omastada, või nende toitainete vältimine, mida ta haiguse tõttu ei talu.

Samuti vajavad ravitoitmist lapsed, kel on neelamisraskused või muud haigusega kaasuvad probleemid, mistõttu ei saa nad süüa suukaudselt ja vajavad toitmist sondi teel. Ravitoit ongi spetsiaalse koostisega toidusegu, mis aitab haigetel lastel kasvada ja koguda jõudu haigusega toimetulekuks.

Eesti haigekasse enamike ravitoitude ostu praegu veel ei kompenseeri. Samal ajal on ravitoidud ja nende manustamiseks vajalikud abivahendid väga kallid. Seetõttu on Tatu Ülikooli Kliinikumi Lastefond alates 2010. aastast toetanud haigetele lastele ravitoidu ostmist. Seitsme aasta jooksul on fond toetanud selles ligi 30 last. Praegu toetatakse 16 last kokku rohkem kui 50 000 euroga aastas.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves märkis, et suurem osa nende laste peredest on fondi poole pöördunud viimase kahe aasta jooksul. «Kuivõrd üha enamate laste edulood tõestavad ravitoidu mitmekülgset positiivset mõju, siis kirjutavad arstid järjest rohkem oma patsientidele ravitoitu välja. Ning seetõttu on Lastefondi poole ka järjest enam abi saamiseks pöördutud,» ütles Ilves.

Ravitoitmisega seotud kulud võivad ulatuda 800-900 euroni kuus. Lisaks ravitoidule vajavad haiged lapsed tihtipeale ka kulukaid sonditoitmise abivahendeid - toitmissüsteeme, toitmispumpa, süstevett ja muud sellist.

«Kõigele sellele lisaks on neil peredel tavaliselt veel palju teisigi lapse haigusest tulenevaid lisakulutusi - ravimid, pidev arstide külastamine, aparaadid-seadmed, mähkmed ja palju muud,» lisas Eveli Ilves. «Enamasti ei ole võimalik haige lapse mõlemal vanemal ka tööl käia, mis teeb nende perede olukorra veel hapramaks.»

Ravitoitu vajavate laste ja nende perede aitamiseks on Lastefond kutsunud ellu kampaania nimega «Üleannetus», mille eesmärgiks on koguda annetusi ravitoidu soetamiseks 30 lapsele kaheks aastaks. Kampaania tipneb 11. märtsil samaaegselt toimuvate üle-eestiliste heategevusüritustega kõigi 15 Eesti maakonna suurimates kaubakeskustes. Üleannetuse perepäevadel pakutakse osalejatele võimalust erinevatel viisidel meelt lahutada, meeleolukalt annetada ning tuntud artisti kontserti nautida.

Lastefondi toetusjuht täpsustas, et praegu toetab fond ravitoidusegu soetamisel küll 16 last, kuid üks kampaania taustaeesmärke on ka leida üles need Eesti lapsed, kes ravitoitu vajaksid, kuid kelle peredele käib see üle jõu ning kes ei ole veel Lastefondini jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles