Lugeja küsib: kas saun võib olla sünnimärkidele ohtlik?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun sünnimärke ei mõjuta.
Saun sünnimärke ei mõjuta. Foto: Panther Media / Scanpix

«Lugesin, et infrapunasauna kasutamisel on vastunäidustuseks näiteks suured armid ja kasvajad ning mõtlesin, et kas ka suured suured sünnimärgid kuuluvad sinna alla,» kirjutas lugeja.

«Mul on kaks suurt sünnimärki, aga pole varem mõelnud, kas ja kuidas saun neile mõjuda võiks. Päikesekiirgusest on räägitud, aga suurest kuumusest saunas mitte. Seega, kas suurte sünnimärkidega saunatamine võib olla kuidagi ohtlik? Kas peaksin millegagi arvestama?» küsis ta.

Vastab Dr Niine nahakliiniku dermatoveneroloogia arst-resident Bret Kaldvee.

Suurte sünnimärkidega inimestele ei ole saunas käimine absoluutselt ohtlik. Sünnimärgid ei ole pahaloomulised nahakasvajad ning saunas käimine ei suurenda mitte kuidagi tõenäosust pahaloomulisuse tekkeks. Saunas käies ei pea midagi erilist sünnimärkide osas tähele panema. Saun ja kõrgem temperatuur ei ole pahaloomulisuse riskifaktoriks. Ohtlikud nahale on nii päikesest kui ka solaariumitest saadav UV-kiirgus. Kindlasti peaks vältima UV-kiirgusest tingitud nahapõletusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles