Balletitrennidel võib olla kahjulik mõju vaimsele tervisele

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ballett jätab lapse vaimsele tervisele oma jälje.
Ballett jätab lapse vaimsele tervisele oma jälje. Foto: Ian Lishman / Panthermedia / Scanpix

Vanematel, kes arvavad, et nende lapsed õpivad balleti harjutades distsipliini, on õigus – küll aga tuleb see kõik oma hinnaga.

Psychology of Music kirjutas, et noortel balletiõpilastel on võrreldes muusika õppuritega (või nendega, kes ei tegele tantsimise ega muusikaga) raskem erinevates vaimselt pingelistes olukordades toime tulla, vahendas Fox News.

Põhiline uurijate seisukoht on see, et väga nõudlikud balletitrennid panevad õpilasi kinni hoidma sellest, mis toimub nende peas. Nad kardavad läbi kukkuda ja väldivad olukordi, kus see võiks juhtuda, mis omakorda mõjutab hiljem ka täiskasvanuiga.

Teadlased soovitavad õpetajatel seda teadmist meeles pidades kasutada erinevaid õpetamismeetodeid. «Ballett hõlmab endas distsipliini, füüsilist pingutust, võitlusvaimu, täiuse ihaldust ja emotsionaalset ning füüsilist kannatust,» kirjutati uuringus.

Hakkama saamiseks lõikavad mõned õpilased ennast lihtsalt halbadest tunnetest ajutiselt ära, mis hiljem pikemas perspektiivis hakkavad neid mõjutama.

Uuring viidi läbi 113 lapsega vanuses 9 kuni 16. Ajakiri Dance nimetab tulemust intrigeerivaks ja soovitab tantsijatel elada endast välja kõik emotsioonid, sest mis saakski olla veel parem võimalus selleks, kui mitte tantsida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles