Viiruste tormijooks: Tallinna haiglad töötavad tippkoormusel

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakond.
Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakond. Foto: Peeter Langovits

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) kinnitusel on arstidel praegu ülemiste hingamisteede viirusnakkuste leviku tõttu käed-jalad tööd täis ja voodikohtadega on kitsas käes.

PERHi juhatuse esimehe Agris Peedu sõnul on aasta algus suurhaiglas olnud võrreldes möödunud aastatega voodikohtade täituvuse osas rekordiline. «See ei tähenda siiski, et haiglas tervikuna oleks kõik voodikohad hõivatud. See sõltub erialast. Kuna peame olema valmis ka suuremateks õnnetusteks/haiguspuhanguteks, siis on regionaalhaiglas alati ka teatav puhver voodikohtade osas,» rõhutas ta.

Peedu toonitas ka, et tuleb eristada erakorralise meditsiini osakonna (EMO) täituvust ja voodihõivet haiglas. «EMO on meil patsiente iga päev täis ja see pole kindlasti uudis,» ütles ta.

«Käesoleva nädala esmaspäeval anti regionaalhaigla EMOs abi üle 250-le patsiendile,» lisas PERHi erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Kristiina Põld. Tema sõnul püsib ülemiste hingamisteede viirusinfektsiooni nähtudega abivajajate arv kõrgena.

Viirushaigusesse nakatunud eakamad ja kaasuvate krooniliste haigustega patsiendid vajavad arsti sõnul sageli haiglaravi ka seetõttu, et haiguse tõttu halveneb nende üldseisund. «See võib olla üheks põhjuseks, miks haiglavoodite täituvus on tavapärasest suurem,» rääkis Põld.

Ka Lääne-Tallinna keskhaigla EMOsse on sealse avalike suhete juhi Liisa Suba sõnul pöördutud viimasel ajal tavapärasest rohkem. «Rohkem on nii neid patsiente, keda on haiglasse toonud kiirabi, kui ka neid, kes on ise EMO-sse tulnud. Terve veebruarikuu on olnud arstidele-õdedele väga töine ja pingeline, patsiente on palju ja osakondade täituvus suur.» rääkis Suba. Ta lisas, et kuigi terviseameti statistika näitab, et ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine on hakanud tasapisi langema, soosib praegune aastaaeg paraku jätkuvalt viirushaigustesse haigestumist, mistõttu on ka haiglatel tavapärasest kiirem aeg.

Arstid panevad inimestele südamele, et kergemate tervisehädade korral nagu seljavalu, jäsemevalu, ülemiste hingamisteede infektsiooni nähud, kuseteede põletikud jms, peaksid abivajajad pöörduma esmalt perearsti poole, kes vajadusel suunab patsiendi erakorralise meditsiini osakonda.

Sarnane olukord on Postimehe andmetel ka Ida-Tallinna keskhaigla Magdaleena üksuses, kuid haigla seda kinnitanud ei ole.

Tartu Ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Kuido Nõmme sõnul sealses EMOs erakordselt palju haigeid ei ole, kuigi ka Tartus on seoses viiruste levikuga olnud erakorralise meditsiini arstidel muu ajaga võrreldes rohkem tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles