Bakteritel põhinev kreem suudab tõrjuda nahahaiguseid

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uutmoodi loodud kreemist võib tulevikus paljudele abi olla.
Uutmoodi loodud kreemist võib tulevikus paljudele abi olla. Foto: Lev Dolgachov / PantherMedia / Scanpix

Vähemalt kaks loomulikult inimese naha pinnal kasvavat bakteriliiki sünteesivad ravimresistentsete mikroobide tõrjumiseks sobivaid mikroobide vastaseid ühendeid. Teadlastel õnnestus kasulike bakteriga täiendatud kehakreemiga ohjata kroonilist ekseemi 

Personaliseeritud kehakreemi kasutamisel langes haigustekitajast stafüoloki Staphylococcus aureus arvukus 24 tunniga kolme patsiendi kätel ja kahe teise patsiendi jäsemetelt kadus bakter täielikult, kirjutas ERR. «Tegu on väga tõhusate looduslike antibiootikumidega, mis tapavad küll haigustekitajatest baktereid, kuid ei kahjusta seejuures terve naha normaalset bakterikooslust,» märkis uurimust eestvedanud California ülikooli dermatoloog Richard Gallo.

Sellegipoolest pole bakteriaalse teraapia näol tegu kauge tulevikumuusikaga. «Tegu on valdkonnaga, kus tehakse praegu tõsiselt tööd. Uuringute käigus võime leida võimalusi, kuidas toetada terve mikroobikoosluse tekkimist ja arengut,» mõtiskles dermatoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles