Kõhuussidest vabanemine nõuab tõsist pingutust

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Kõhuussid on lapse jaoks väga ebamugavad.
Kõhuussid on lapse jaoks väga ebamugavad. Foto: Panther Media/Scanpix

Tihti kimbutavad eriti väikelastega peresid naaskelsabad: väikesed kõhuussid, kes õhtutundidel pepuaugu sügelema panevad ja kellest lahtisaamiseks tuleb tõsiselt pingutada.

Terviseameti andmetel põhjustab naaskelsabatõbe ehk enterobiaasi ümarusside klassi kuuluv linaluuuss Enterobius vermicularis, mis parasiteerib inimese jämesooles, kirjutasid Terviseuudised. Ussike on levinud üle maailma ja peamiselt mõõduka kliimaga maades. See ussike elutseb pidevalt umbes 400 miljoni inimese sees. 

Nakatumine toimub fekaal-oraalsel või olmenakkuse teel. Nakatuda võib ka autoinvasiivsel teel. Naaskelsabausside kerged, õrnad munad levivad kergesti käte, toidu, mänguasjade või muude tarbeesemete vahendusel. Seedekulglasse satuvad munad saastunud käte vahendusel või küünte närimisel. Mune võivad edasi kanda ka kärbsed, prussakad ja tarakanid.

Suur nakkavus

Haige on väga nakkusohtlik, kui temaga lähedases kontaktis olla. Nakatunud inimene hakkab mune levitama 30-40 päeva pärast nakatumist. Ravimata haige organismis elavad naaskelsabad 35-70 päeva. Munad säilivad esemetel eluvõimelistena kaks nädalat kuni üks kuu. Immuunsust pärast enterobiaasi põdemist samuti kahjuks ei kujune.

Kuidas neist lahti saada?

Perearst saab kirjutada pärast analüüside tegemist retsepti spetsiaalsele ravimile. Analüüs kujutab endast hommikust kaabet niiske vatitikuga päraku ümbruses, enne pesemist - ja soovitav on seda korrata kaks korda mõnepäevase vahega. 

Kui ussiproov on positiivne ja ravim sisse võetud, siis sellega asi ei piirdu. On rida tegevusi, mida tuleb ravikuuri ajal ja pärast seda järgida, neid loe Terviseuudistest.

Artikkel ilmus esmakordselt 2017. aasta 16. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles