Saksa professor: endli tegemine levitab täisid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täid ei jäta kunagi kasutamata juhust, et kolida ühelt pealt teisele.
Täid ei jäta kunagi kasutamata juhust, et kolida ühelt pealt teisele. Foto: SCANPIX

See võib näida hea idee teha koos oma sõpradega ühispilt ehk endel, kuid hiljuti tehtud uuring näitas, et see aitab kaasa täide levikule.

Täid levivad aina enam 8- kuni 11-aastaste laste ning teismeliste tüdrukute seas, kirjutab Local. Berliinis asuva Charite haigla mikrobioloogia ja hügieeni  instituudi professori Hermann Feldmeieri sõnul on selle põhjuseks endlipiltide tegemine.

«Tüdrukud panevad endlipilte tehes pead kokku,» selgitas professor. Täid kasutavad alati juhust hüpata ühelt pealt teistele, kui juuksed puutuvad kokku. Samas ei pea professor põhjendatuks muret, et täid võiksid levida ka tekstiilide kaudu, kuigi see on teoreetiliselt võimalik.

Uuringute käigus tehti kindlaks, et täitanud laste voodipesul ja mütsides täisid ei leidu, kuna «vereimejad» ei suuda ilma toiduta kaua elada. «Olles neli tundi ilma vereta, on täid praktiliselt kokku kuivanud ega suuda enam verd imeda,» rääkis meedik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles