Kaaliumirohkete puu- ja köögiviljade, näiteks maguskartulite, avokaadode, spinati, ubade või banaanide söömine aitab alandada vererõhku.
Puuviljadel leiti veel üks kasulik toime
«Soolatarbimise vähendamine on lihtne võimalus alandada vererõhku, kuid tõendid näitavad, et kaaliumi tarbimisel võib olla sama oluline mõju,» rääkis PhD Alicia McDonough Kecki meditsiinikoolist, kirjutab Eurekalert.
Hüpertensioon ehk kõrge vererõhk on üleilmne terviseprobleem, mis mõjutab enam kui miljardit inimest. McDonough uuris seost vererõhu ning toidust saadud soola, kaaliumi ja soola-kaaliumi vahel. Ta leidis, et kõrgem kaaliumitase seostus madalama vererõhuga ning seda hoolimata soolatarbimisest.
«Kui kaaliumi osakaal toidus on kõrge, siis eritavad neerud rohkem soola ja vett, mis suurendab kaaliumi eritumist,» rääkis McDonough. Ta lisas, et kõrge kaaliumisisalduse toidud on justkui diureetikumid ehk uriini eritust suurendavad ained.
Uuringu ülevaade avaldati ajakirjas American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism.