8 oskust, mis mõjutavad tervist ja eluiga

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased on leidnud, et positiivsed mõtted teevad palju rohkemat kui tõstavad tuju. Nad võivad tegelikult parandada tervist ja pikendada elu. Nii et keegi, keda kutsutakse irooniliselt paratamatuks optimistiks, võib rõõmuga üht juubelit teise järel tähistada.

Ei ole mingit kahtlust, et see, mis juhtub ajus, mõjutab seda, mis juhtub organismis. Kui seisad silmitsi tervisekriisiga ning lood aktiivselt positiivseid emotsioone, võid tugevdada immuunsüsteemi ja võidelda depressiooniga. Uuringud on näidanud vaieldamatut seost positiivse suhtumise ja hüva tervise vahel nagu madalam vererõhk, väiksem südamehaiguste risk, parem kaalujälgimine ja tervislikum veresuhkru tase.

Teadlased uurisid 159 inimest, kes olid hiljuti teada saanud, et neil on HIV ja pakkusid neile kas viit seanssi positiivsete emotsioonide koolituskursust või viit seanssi üldtoetavat teraapiat. Viisteist kuud peale HIV-diagnoosi oli positiivseid tundeid õppinuil rohkem elujaatavaid tundeid ja vähem negatiivseid viirusega seotud mõtteid.

Oluline koolituse eesmärk oligi aidata inimestel olla õnnelik, rahulik ja kindlameelne keset tervisehädasid. Paranenud hädad-haigused ja pikaealisus on siinjuures vaid boonus. Igal osalejal soovitati õppida vähemalt kolm kaheksast oskusest ja praktiseerida ühte või mitut iga päev.

Kaheksa oskust päikeseliseks eluks on:

  • Leia midagi positiivset igas päevas
  • Naudi seda sündmust, kirjuta see päevikusse või räägi kellelegi
  • Pea igapäevast nimekirja selle kohta, mille eest tänulik oled
  • Kirjuta üles tugevused ja kuidas neid kasutanud oled
  • Sea saavutatav eesmärk ja märka edusamme

Allikas: The New York Times

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles