Tuberkuloos ohustab üha enam lapsi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline tuberkuloosipäev. Pildil plakat polikliiniku vastuvõturuumis.
Rahvusvaheline tuberkuloosipäev. Pildil plakat polikliiniku vastuvõturuumis. Foto: Peeter Langovits

Tervise Arengu Instituut tegi täna tähistatava rahvusvahelise tuberkuloosipäeva puhul avalduse, milles toob välja tõsiasja, et tuberkuloos ohustab üha enam lapsi, kes saavad nakkuse oma vanematelt või vanavanematelt.

Mullu haigestus Eestis tuberkuloosi kuus last, viis neist sai nakkuse pereringist. Haigestunud lapsed kuulusid vanuserühma kuni 14 aastat ja noorim neist oli üheksakuune. Lisaks nendele avastati tuberkuloos kahel noorukil vanuses 15-17 aastat.

Võrreldes varasemate aastatega oli mullu haigestunud lapsi oluliselt rohkem. 2009 sai tuberkuloosi kolm last, 2008. aastal kaks last ning 2007 üks laps. Siiski pole nakatumise viis muutunud – kõik nendel aastatel haigestunud lapsed said nakkuse oma pereliikmelt.

Instituut tõi ka välja, et Eestis vaktsineeritakse vastsündinud tuberkuloosi vastu enamasti kohe sünnitusmajas, kuid vaktsineerimine on vabatahtlik ja vanemad kipuvad arvama, et tema last tuberkuloos ei ohusta.

«Vaktsineerimine päästab rasketest haigusjuhtudest, mis võivad lõppeda surmaga, kuid see ei anna eluaegset immuunsust,» lisas omaltpoolt instituudi tuberkuloosiregistri juhataja Piret Viiklepp.

Tuberkuloosi haigestumine laste seas on probleemiks ka mujal maailmas.

Nii Eestis kui mujal Euroopas on tuberkuloosi haigestunute üldarv vähenenud, kuid laste haigestumine samavõrra langenud pole. Sellele trendile juhtis oma tänases avalduses tähelepanu Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles