5 moeröögatust, mis tekitavad karme tervisehädasid

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrged kontsad ja liibuvad teksad.
Kõrged kontsad ja liibuvad teksad. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Naiste tervis kannatab, sest nad eelistavad kanda moelavadel nähtud esemeid. Uuring näitas, et peaaegu kolmveerand naistest panevad moe järgimise tervise ees esikohale, vahendas Briti kiropraktikute assotsiatsioon (BCA)

BCA kiropraktik Tim Hutchful teeb moeohvritele märkuse: «Mõni kõige populaarsem riideese võib tervist varjatult mõjutada. Kui täistuubitud ja rasked käekotid on tavalised süüdlased, siis mõni ootamatu ese, nagu liibuvad teksad, võib samuti hukatuslikuks saada. Need piiravad puusade ja põlvede vaba liikumist, mis omakorda mõjutavad rühti. Uued suunad nagu asümmeetrilised alaääred, ülemõõdulised varrukad ja kapuutsid ning rasked ehted võivad samuti probleeme tekitada.»

Tulemused näitasid, et viis suurimat süüdlast on:

 1. Liibuvad teksased

 2. Täistuubitud kotid ja nende kandmine ühel kehapoolel

 3. Suurte kohevate kapuutsidega mantlid

 4. Kõrge kontsaga kingad

 5. Lahtise kannaga kingad

Briti Kiropraktikute assotsiatsioon (BCA) leidis, et kolm neljandikku (73 protsenti) naistest on kannatanud seljavalu ja garderoob võis olla selle tekkimise peamine põhjus. Kolmandik naistest oli täiesti teadlik, et nende riidevalik põhjustab kaelavalu ja mõjutab rühti, kuid ei lasknud end ostuvalikutel sellest häirida.

Kuidas leida kuldne kesktee moekas ja rühikas olemise vahel?

Võtmesõna on vaheldus: igapäevaselt sarnaste esemete kandmine võib seljavalu esile kutsuda, kui riided ei lase kehal vabalt liikuda. Vaheta riidestiile, siis leevendub ka surve, mida ebamugav ese võib mõnele kehapiirkonnale avaldada.

Kanna avaraid rõivaid: kitsad riided piiravad keha vaba liikumist, kuid kottpüksid, maksikleidid ja -seelikud või sirge lõikega teksased mitte.

Pane kott maha: rasked käekotid on naiste seljavalu üks sagedasemaid põhjusi. Korja aeg-ajalt kotist välja kõik sinna kuhjuvad mittevajalikud esemed. Proovi vahelduseks midagi ranitsalaadset. Eelista seljakotti, see jaotab raskuse selja ja õlgade vahel võrdselt. Kande- või õlakotti kandes tuleb poolt vahetada, muidu tõmbab see ühe õla teisest allapoole, väänates kaela ja selgroogu.

Vaata, mis sul jalas on: kõrged kontsad tingivad lülisammast pingestavat kehahoidu. Seega on hea kanda kõrgeid stilettosid vaheldumisi madalakontsaliste või sportlike jalatsitega.

Kanna toestavat pesu: riided on tähtsad, kuid see, mis nende all, pole rühi jaoks mitte vähem tähtis. Rinnahoidjad toetagu paraja laiusega õlapaeltega nii, et kogu koormus ei lange õlgadele. Osta selline, mis istub ümbermõõdult täpselt, mitte ei pigista ega ole liiga lõtv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles