Kas saun võib tappa? Ema ja tütar jäid sauna lõksu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saunaskäiks võib olla mõnus, aga tasub jälgida ka oma enesetunnet.
Saunaskäiks võib olla mõnus, aga tasub jälgida ka oma enesetunnet. Foto: PantherMedia / Scanpix / CandyBox

Tšehhis elanud emale (65) ja tütrele (45) sai saatuslikuks saunaukse purunenud link, mille tõttu jäid nad sõprade juures kuuma sauna ligi 90 minutiks lõksu.

Naised püüdsid lõhkuda ka saunaakent, kuid see ei õnnestunud, kirjutab Fox News. Kui sõber läks uurima, kuhu naised nii kauaks jäävad, leidis ta nad saunapõrandalt. Praegu pole teada, kui kõrge temperatuur saunas oli.

Kuigi saunas suremine on harv, seda siiski esineb. 2008. aastal ajakirjas Journal of Forensic Sciences avaldatud teadustöös uuriti saunaga seotud surmi Soomes aastatel 1990–2002. Sealt selgus, et surmajuhtumite arv aastas oli alla kahe inimese 100 000 elaniku kohta. Uuringust selgus, et veerand neist surmadest oli tingitud kuumusest.

Saunaskäigu ja surma teema kerkis taas päevakorda ka 2010. aastal, kui üks Soomes korraldatud sauna maailmameistrivõistluste osaleja kukkus kokku ja suri pärast seda, kui ta oli veetnud kuus minutit 110-kraadises saunas. See temperatuur võib tunduda kõrge, kuid ei ole Soome saunas ebatavaline. Venelase Vladimir Ladyzhensky surma tõttu võistlus lõpetati.

Saun võib olla ka tervisele kasulik, näiteks aitab see alandada vererõhku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles