Kardad ämblikke? Sulle on rõõmusõnum

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjuv naine
Karjuv naine Foto: panthermedia.net / Erik Reis

Kui juba mõte uksepiidal ämblikku kohata ajab sul külmajudinad ihule, loe edasi. Ühendkuningriigi teadlased soovitavad uut strateegiat, mis võib aidata ületada hirmu kaheksajalgse ees.

Strateegia põhineb käitumismudelil nimega pertseptuaalne kontrolliteooria (PKT), mis keskendub sellel, et isik omaks kontrolli omaenda kogemuste üle ka ohte tajudes .

Ämblikuhirm ehk arahnofoobia on levinuim foobia, kindlasti tead kedagi, kes sellega maadleb. Kuigi paljudele ei pruugi lülijalgsed meeldida, ei kutsu need tõelist paanikahoogu esile just igaühes. Mõnes aga isegi selle tasemeni, et ei juleta kodust väljuda.

Kui kognitiivses käitumisteraapias öeldakse, et vaata oma hirmule näkku ja ületa see ise ämblikuga kontakti algatades, siis PKTs lubatakse hirmu korral jalga lasta. Nagu katsetest nähtud, toimib see paremini.

Teadlased katsetasid PKT teooriat 96 täiskasvanul, kelle keskmine vanus oli 22 aastat ning kes kannatasid tõsise arahnofoobia all. Osad testis osalejad võisid ise ämblikupilti arvutiekraanil lähemale ja kaugemale suumida, aga teistele öeldi ette, kuidas nad peavad toimima. Teadlased leidsid, et need, kes olid oma valikus vabad julgesid pärast päris ämblikule lähemale minna, kui need, kelle valikut kontrolliti. Ka vältisid nad kahe nädala jooksul oma igapäevaelus neid kaheksajalgseid vähem, kui teine uuritav grupp.

Järelikult ei ole terapeutidel tingimata vaja foobiatega inimesi julgustada oma hirmudele silma vaatama. Hirmule selja keeramine ja selle vältimine võib tõhusam olla.

Allikas: Medical News Today

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles