Kas tülgastav komme sõrmi ragistada on hoopis kasulik? (1)

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmede ragistamine ei tee neile liiga. Vastupidi!
Sõrmede ragistamine ei tee neile liiga. Vastupidi! Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maailmas on kaht sorti inimesi: ühed, kes sõrmi ragistavad ja teised, kes ragistamise peale silmi pööritavad, kirjutab CNN.

Kui kuulud sõrmenukkide raksutajate gruppi, oled kindlasti kuulnud, et see on su tervisele halb. Kui sind huvitab, kas see on tõesti tõsi, siis siin leidub vastus.

Teaduslikult käib see nii: sinu liigese sees lähevad kaks luud kokku. Luude vahel on väikesed tühimikud, et sõrmedel oleks ruumi painduda. Kuid ragistad oma sõrmenukke, tõmbad liigeste pinnad üksteisest eemale ja venitad luud üksteisest lahku. See vähendab survet liigeses.

Millest tuleb see praksuv hääl?

Liigeste sees olev vedelik sisaldab gaase: süsinikdioksiidi, hapnikku ja lämmastikku. Kui rõhk liigeses langeb, gaasid vabanevad. Vabanev gaasimull tekitabki paukuva heli, sellise, mis paneb pealtkuulajad grimasse tegema.

California ülikooli radioloog dr Boutin' sõnul venitab sõrmede naksutamine liigeseid. Kas oled kunagi märganud, et peale raksutamist sõrmede liikuvus paraneb? See juhtub, kuna rõhu alandamine liigestes võimaldab neil rohkem painduda.

Kas ragistamine on sulle halb?

Ei ole! Doktor Greg Kawchuk Alberta ülikoolist selgitab, et inimesed suhtuvad sellesse eelarvamusega tänu ebameeldivale helile. Puuduvad tõendid nagu võiks ragistamine põletikku või artriiti tekitada. Ka näitavad uuringud, et nukkide ragistamine liigeste kulumist ei põhjusta.

Järelikult võid rahulikult edasi ragistada, müütilise terviseprobleemi pärast muretsemata.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles