USA toidu- ja ravimiamet hoiatab: ärga andke lastele nende toimeainetega ravimeid

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli ei peagi lapsele köharohtu andma, sest see läheb ise üle.
Sageli ei peagi lapsele köharohtu andma, sest see läheb ise üle. Foto: PantherMedia / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Amet (FDA) hoiatab vanemaid, et nad ei annaks oma alla 12-aastastele lastele köharohtu või valuvaigisteid, mis sisaldavad toimeainena kodeiini või tramadooli.

Need ained võivad olla ohtlikud ka noortele vanuses 12 kuni 18 eluaastat, kui nad on ülekaalus või neil on hingamisprobleemid, näiteks uneapnoe, kirjutab NPR.

FDA tõdes, et kodeiini või tramadooli sisaldavate retseptiravimite etiketile tuleks panna kirja hoiatus, et neid ei tohiks kasutada alla 12-aastased lapsed ja ka last rinnaga toitvad naised. Amet viitas tõenditele, et need ravimid võivad põhjustada osal lastel ohtlikult aeglustunud hingamise, mis võib viia surmani.

Paljud retseptiravimid sisaldavad kodeiini ja tramadooli. Näiteks leidub valuvaigistis Tylenol 3 paratsetamooli ja kodeiini. Kodeiini sisaldavatel ravimitel on praegugi hoiatus, et seda ei tohiks kasutada lapsed, kelle mandlid on eemaldatud.

«See on midagi, mida me oleme jälginud mitu aastat,» rääkis Douglas Throckmorton, FDA ravimite hindamise ja uurimise keskuse regulatiivsete programmide asedirektor. «Need on tugevad, efektiivsed ravimid, kui neid õigesti kasutatakse, kuid võivad teha ka kurja, kui neid õigesti ei kasutata,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles