Surnumeri ravib ja lõõgastab

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnumeri.
Surnumeri. Foto: Autori foto

Iisraelis, Jeruusalemmast vaid poole tunni tee kaugusel asuvas maailma madalaimas paigas paiknev Surnumere nime kandev soolajärv on terviseturistide üks meelispaiku kogu maailmas.


Üle 400 meetri allpool merepinda asuval ja väga kõrge (üle30 protsendi) soolasisaldusega järve veel on hulk raviomadusi, mistõttu selle ääres asuvad hotellid on rahvast täis igal aastaajal. Kes meres hõljuda ei taha, võib lasta Surnumere rohketel mineraalidel mõjuda hotellide spaades, kus veetemperatuur tublisti üle 30 kraadi.

Järve lõunaosas on kuumaveeallikad ja tiigid rammusa musta mudaga, mil samuti tugevad ravimiomadused. Kõige enam käib piirkonnas oma nahahädele leevendust saamas psoriaasihaigeid, kuid pea kogu Mendelejevi tabelit sisaldav vesi ravib edukalt ka liigese- ja paljusid muid haigusi.

Surnumere juures ravib ka õhk. Asupaiga unikaalsusest tingituna on kliima eriline. 300 päikesepaistelist päeva aastas, väike 50 mm sademete hulk, tavalisest õhust kuni 15 protsenti kõrgem õhuhapniku sisaldus, kõrge õhurõhk ja auramine tagavad õhu spetsiifilise koostise. Seal on kerge hingata, mistõttu sobib paik hästi näiteks mediteerimiseks. Päike ravib seal, ilma et peaks põletust kartma.

Surnumere ääres on püsti pandud terve tööstus, kus mereveest erinevaid mineraale välja filtreeritakse. Need ja ka lähedal kõrbes kasvavad ravimtaimed leiavad kasutust ravimi- ja kosmeetikatööstuses, mille tooteid müüakse kõikjal maailmas, ka Eestis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles