Tervisenõu: kuidas eemaldada puuki?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puugilt võib saada entsefaliidi või borrelioosi.
Puugilt võib saada entsefaliidi või borrelioosi. Foto: PantherMedia / Scanpix / Sascha Preußner

Mõnikord võib pärast jalutuskäiku metsas leida oma riietelt või kehalt puugi. Mida puugihammustuse korral teha ja mida kindlasti vältida?

Vastab perearst Mare Torn:

Puuk tuleb peale avastamist eemaldada nii ruttu kui võimalik. Enne puugi eemaldamist ei tohi hammustuskohale midagi peale määrida, kuna see suurendab puukborrelioosi nakatumise ohtu.

Puugi eemaldamiseks tuleb spetsiaalse puugieemaldusvahendi või sõrmeotstega haarata puugi peast võimalikult nahapinna lähedalt ja tõmmata kuni puuk laseb lahti. Hoiduda tuleb puugi kehale surumisest.

Mida teha, kui osa puugist jääb sisse?

Juhul, kui puugi suised jäävad sisse, pole neid vaja eemaldada, need eemalduvad hiljem ise. Peale puugi eemaldamist tuleb hammustuskohta töödelda desinfitseeriva vahendiga. Puugieemaldusvahendeid saab osta apteegist.

Millal pöörduda perearsti poole?

Peale puugihammustust tuleb terviseseisundit jälgida kuni kuu aega ja kui tekivad palavik, peavalu, nahalööve või muud nähud, pöörduda perearsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles