Kas joodi tarvitamine võib teha tervisele liiga?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka joodi tarvitamisel on omad ohud. Pildil joodi sisaldav toidulisand.
Ka joodi tarvitamisel on omad ohud. Pildil joodi sisaldav toidulisand. Foto: Liis Treimann

Terviseameti mürgistusteabekeskuse andmetel on joodimürgistusi maailmas suhteliselt vähe kirjeldatud ja seega peetakse ainet inimeste poolt suhteliselt hästi talutavaks. Samas ei saa öelda, et selle tarvitamisega ei kaasneks mingeid ohte ega kõrvaltoimeid.

1986. aastal toimunud Tšernobõli õnnetuses kasutati kaaliumjodiidi tablette nii Poolas kui Tšernobõlis ning antud ravi tulemuste järgi hinnati kaaliumjodiidi tabletid turvalisteks radiatsiooniõnnetuste korral kasutamiseks. Ent väikesel arvul inimestel põhjustas ravi nahalööbeid ja seedehäireid, oksendamist.

Samas tuleb rõhutada, et sama protsess, mis kaitseb inimese organismi radioaktiivse joodi ladestumise eest, võib põhjustada kaaliumjodiidi pikaajalisel tarvitamisel kilpnäärmefunktsiooni häireid.

Tähelepanu tuleks juhtida erinevates joodipreparaatides leiduvale kaaliumi (K+) sisaldusele, mis võib üsna tõenäoliselt põhjustada tõsiseid mürgistustusi. On teada, et üks 130-milligrammine kaaliumjodiidi tablett sisaldab neli millimooli kaaliumi. Kaalium annuses 2-2,5 millimooli kilogrammi kohta võib aga põhjustada normaalse neerufunktsiooniga isikul hüperkaleemiat.

Ehkki soovitatavad profülaktilised kaaliumjodiidi annused ei tohiks avaldada olulist mõju vereplasma kaaliumi kontsentratsioonile tuleks siiski ettevaatlik olla langenud neerufunktsiooniga inimestel.

Kaaliumjodiid imendub läbi erinevate inimorganismis olevate barjääride mõjutades raseduse ajal loodet ning rinnaga toitmisel imikut. Võimalikud tüsistused on lapse kilpnäärme suurenemine, hüpotüreoidism ja kretinism. Liigses koguses rinnapiimaga imiku organismi sattuv jood võib põhjustada imikul nahalööbeid ja võib pärssida tema kilpnäärme normaalset arengut.

Allikas: mürgistusteabekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles