Päiksekreemid võivad segada D-vitamiini omastamist

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päev otsa päikesekreemisena rannas olemise asemel tasuks olla õues nii kaua ilma kreemita, et see ei teeks nahale halba. See aeg sõltub nahatoonist.
Päev otsa päikesekreemisena rannas olemise asemel tasuks olla õues nii kaua ilma kreemita, et see ei teeks nahale halba. See aeg sõltub nahatoonist. Foto: Panther Media / Scanpix/ Andriy Popov

Kuigi päikesekreemid on teada-tuntud nahavähi eest kaitsjad, võivad need takistada D-vitamiini omastamist ja see omakorda võib tuua kaasa lihaste nõrkuse ja luudehõrenemise. 

Ajakirjas Journal of the American Osteopathic Association avaldatud uuringust selgus, et ligi ühel miljardil inimesel üle maailma võib olla D-vitamiini puudus või defitsiit, mis on seotud liigse päevitamise ja selle ajal päikesekreemi kasutamisega, kirjutab standard.co.uk.

Touro Ülikooli dotsent, üks uuringu läbiviijatest, Kim Pfotenhauer  tõdes, et inimesed veedavad üha vähem aega õues ja kui nad tavaliselt lähevad välja, siis nad kannavad päikesekreemi, mis tema hinnangul sisuliselt nullib keha võime toota D-vitamiini. «Samal ajal kui inimesed tahavad end nahavähi eest kaitsta, on olemas tervislik aeg, kui kaua võib olla päikese käes ning see on väga hea võimalus turgutada D-vitamiini tootmist,» lisas ta.  

Eestis tasuks selle peale mõelda ilmselt suvel, kui inimesed kipuvad samuti kuumast ilmast viimast võtma ning näiteks kogu päeva rannas veetma.

Kui veedad päevas 5 kuni 30 minutit keskpäevase päikese käes, võib see aidata saavutada tervislik D-vitamiini tase, ütles osteopaatia ühing.

Dr Pfotenhauer tõdes, et D-vitamiini saamiseks ei ole tarvis minna randa päevitama. «Paljastatud käte ja jalgadega jalutuskõik on enamiku inimeste jaoks piisav,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles