Uus leping sunnib diabeedikeskust patsientidelt raha küsima

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitmeid aastaid haigete jaoks tasuta ravi pakkunud Eesti Diabeedikeskusel tuleb aprillist hakata enamikult patsientidest raha küsima, sest haigekassa uue lepingu järgi saab keskus tasu küsimata vastu võtta 70 protsenti vähem haigeid kui varem.

Tallinnas tegutseva diabeedikeskuse juhatuse liige ja endokrinoloog Marju Past selgitas, et Eesti Diabeedikeskus on erafirma, kuid kuna neil on olnud leping haigekassaga, on nad saanud patsientidele ravi pakkuda tasuta. Eelmisel nädalal saabunud kiri teavitas aga Pasti sellest, et tänavu väheneb nende lepingumaht oluliselt.

Uus leping hakkab kehtima juba 1. aprillist ja seetõttu on diabeedikeskuses tekkinud tõeline segadus. Nimelt on diabeedikeskus haigeid vastuvõtule kirja pannud vana lepingumahu järgi, kuid aprillist saab neid vastu võtta oluliselt vähem. See tähendab järjekordade pikenemist. Samuti tuleb osale patsientidest nüüd öelda, et vastuvõtt on tasuline.

Lepingumahu vähendamise taga on Tallinnas alustanud uus firma Glycostar, kes on valmis haigeid ravima odavamalt.

Past märkis, et ta ei ole konkurendi peale kade, kuid haigekassa otsus lepingupartnerite valikul ja mahtude jagamisel on tema jaoks tekitanud olukorra, kus nii diabeedikeskuse patsiendid kui ka personal võivad tunda ennast petetuna. Ühtedele on ju lubatud tasuta ravi ja teistele tööd.

«Diabeedikeskuse peamine konkurent väljakuulutatud kohas oli Glycostar OÜ, kes pakkus soodsamat hinda ning sai diabeedikeskusest rohkem punkte nii meditsiinilise personali pädevuse kui raviasutuse kohta esitatud nõuete osas,» selgitas tehtud valikut haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel.

Koppeli sõnul tulenevad haigekassa partnerite valiku kriteeriumid seadusest. Näiteks hinnatakse seda, millise hinnaga on asutus nõus teenust osutama; kas seal töötavad arstid on läbinud erialaseltsi pädevushindamise ja kui, siis milliste tulemustega; kuidas on asutus  täitnud varasemat lepingut ja ala reguleerivaid õigusakte. Samuti uurib haigekassa firma tausta maksu- ja tolliametist.

Past oli siiski mures, kuidas nende konkurent tööga hakkama saab, sest temale teadaolevalt töötab seal vähem arste kui diabeedikeskuses. Sellest murest on ta ka haigekassale teada andnud ning sai vastuseks, et uuele firmale antakse proovimiseks aega oktoobrini. Kui siis selgub, et on probleeme, on diabeedikeskusel võimalik taotleda osa mahust endale.

Glycostari patsientsidele tähendab haigekassa valik aga rõõmusõnumit ning sellesisulise teate postitas firma eelmise nädala reedel ka oma veebilehele Eurodieet.eu.

«Alates 1. aprillist 2011 on Eurodieet.eu-l ja Edmond Kliinikul leping Eesti Haigekassaga ning sellega seoses ei pea enam inimesed maksma visiiditasu. Analüüsid ja uuringud on tasuta,» teavitas firma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles