Vanavanemad võivad oma iganenud terviseuskumuste tõttu lapselapsed ohtu seada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Suur osa lapsevanematest julgeb ilmselt südamerahus oma võsukese vanaema või vanaisa hoolde jätta. Hiljutise uuringu kohaselt võivad vanavanemad oma iganenud teadmiste või uskumuste tõttu aga lapselastele pahatihti halba teha ja tekitada lausa eluohtlikke olukordi.

Doktor Andrew Adesman New Yorgis asuvast Coheni laste meditsiinikeskusest küsitles pea seitsesadat vanavanemat, kirjutab The Telegraph. Selgus, et väga paljudel neist oli valearusaamu haiguste ravimise ja õnnetustest tekkinud tervisehädade kohta.

Näiteks 13 protsenti vastanutest arvasid, et või aitab ravida põletushaavu – tegelikult see aga nii ei ole. 61 protsenti vanavanematest olid aga jällegi seda meelt, et haav paraneb ilma sidemeta kiiremini.

Lisaks sellele ei teadnud ligi veerand vastanutest seda, et vastsündinut ei tohiks küljele või kõhuli magama panna, vaid hoopis selili. Euroopas ja USAs tehtud uuringud on nimelt näidanud, et kõhuli magamisasend on seotud imiku äkksurma sündroomi ehk rahvasuus hällisurmaga.

Doktor Adesmani sõnul usuvad paljud vanema generatsiooni inimesed tervisega seonduvaid müüte: «Näiteks 40 protsenti vanavanematest arvasid, et palaviku korral tuleks laps jäävanni panna. Tegelikult võib lapse kehatemperatuur selle tõttu liiga madalale langeda.»

Mehe sõnul võivad vanavanemad olla küll pikaajalise kogemusega, kuid paarikümne aasta jooksul on kasvatus- ja ravimistõed lihtsalt väga palju muutunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles