Tundlike sõrmedega pimedad aitavad naistel rinnavähki avastada

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine teeb rinnavähi enesevaatlust.
Naine teeb rinnavähi enesevaatlust. Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Üks-kaks-kolm – nagu valsisammul liiguvad pimeda Steffi Gedenki sõrmeotsad üle patsiendi rindade, rangluu ja lõpuks kaenalaaukudesse. Läbikatsutav  piirkond on teibiga markeeritud.

Viie aastaga on Steffi Gedenk, kes on pime, läbi katsunud enam kui 5000 patsienti. Ta oli üks esimesi töötajaid erakordses ettevõtmises Discovering Hands. Organisatsioon  treenib pimedaid ja nägemispuudega inimesi välja, et nad kasutaksid oma tundlikku kompamisvõimet rinnavähi varaseks avastamiseks.

Saksa heategevusorganisatsioon Discovering Hands (Avastavad Käed) asub Saksamaal Essenis ja pakub pimedatele kutseõpet anatoomias, füsioloogias ning kommunikatsioonis. Organisatsioonil on harud ka Kolumbias ja Austrias.

Vaata videot, kuidas nägemispuudega spetsialist kompab rindu rinnavähi varaseks avastamiseks

Maikuu on rahvusvaheline rinnavähi varase avastamise kuu

Eesti vähiliidu ja haigekassa koostöös jätkub meil rinnavähi sõeluuringu kampaania, et kutsuda sihtrühma naisi sõeluuringule. Varases staadiumis avastatud rinnavähk on ravitav.

2017. aastal saavad nimelise kutse uuringule aastatel  1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967 sündinud ravikindlustatud naised, kirjutas Eesti Vähiliit oma pressiteates.

Oluline on, et ka ilma kaebuste või sümptomiteta naised uuringul käiksid, sest rinnavähk varajases staadiumis endast märku ei anna.

Proovi põhjalikku enesevaatluse äppi nii IPhone kui Android nutitelefonidele siit.

Rinnavähk on naistel kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja. 2014. aastal diagnoositi vähiregistri andmetel Eestis 728 uut rinnavähijuhtu naistel ja 4 meestel.

Viimastel aastatel on tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasi andmetel uute juhtude arv tõusnud umbes 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles