85-aastane hukkus Everesti vallutades (1)

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Min Bahadur Sherchan keha transporditi Kathmandusse Nepaalis.
Min Bahadur Sherchan keha transporditi Kathmandusse Nepaalis. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

85-aastane mees püüdis saada vanima Everesti otsa ronija tiitlit. 76selt oli ta seda suutnud. Tema hukkumine tõstatas küsimuse, et kas mäevallutusele ei peaks seadma vanusepiiri. 

Nepaali mäendusassotsiatsiooni (NMA) sõnul suri vanur laupäeval baaslaagris südamerabandusse, kirjutas CNN.

«See on nii karm, pole midagi imestada, peab olema hea ettevalmisega ja vahest ei piisa sellest ka,» hindab harrastusalpinist Kairit Vagane ettevõtmist riskantseks. «Seal sõltub, kuidas su kopsud hõredas õhus hingamisega hakkama saavad. Kuna ta sai südamerabanduse, võis tekkida kopsuturse – selles vanuses pole veresooned enam nii tugevad,» kommenteeris Lääne-Euroopa kõrgeima tipu Mont Blanc`otsa roninud naine.

«Baaslaager on 5000 m kõrgusel, seal pannakse grupid kokku, vaadatakse varustus üle, vaadatakse ilmateadet,» selgitab harrastusalpinist  Kairit Vagane, et alla tulles tuleb samas laagris kohaneda. «Õhu hõredus on seal sama kui Euroopas 3000 meetri peal, hõredaks lähebki õhk lumepiirist».

«Ta oli hea tervise juures. Ta käis iga päev 15 kilomeetrit, kuid arvan, et vanus sai määravaks faktoriks,» ütles NMA president Ang Tshering Sherpa lahkunu kohta. «Ta oli Everestile ronimiseks liiga vana, kuid tal oli tugev tahe.»

Maailma kõrgeimale mäele ronimiseks on ainult kaks rada: üks Tiibetis Everesti põhjaosas ja teine lõunapool, Nepaalis. Tiibeti kaudu ronimisele on Hiina võimud seadnud vanusepiirangu 18-60 aastat, kuid lõunapoolt minekul kehtib vaid alampiir alates 16. eluaastast.

Sherpa sõnul on nüüd ka arutluse all seada vanuse ülempiiriks 75 aastat.

Hukkunud mees Min Bahadur Sherchan oli 2008. aastal 76-aastasena vanim mäge vallutanud inimene. Ta kaotas selle tiitli 2012. aastal 80-aastasele jaapanlasele Yuichiro Miurale. Kolm aastat tagasi püüdis ta uut rekordit, kuid oli sunnitud katkestama lumelaviini tõttu, mis röövis 16 sherpa elu. 2015 lükati ekspeditsioon edasi maavärina tõttu.

Endine Briti sõdur Sherchan ütles enne tõusule minekut Kathmandu lennujaamas reporteritele, et teeb seda eesmärgi nimel. «Et kaitsta emakest Maad, inimkonna heaolu ja maailma rahu,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles