Kuidas guugeldada haigussümptomeid end paanikasse ajamata?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Ilmselt on väga paljud asunud internetist otsima põhjust pea- või kõhuvalule ning jõudnud lõpuks järeldusele, et tegemist on mõne surmava haigusega. On selline enese paanikasse ajamine aga hea idee?

Kõige targem on jätta guugeldamine muidugi sinnapaika ja konsulteerida arstiga. Kui kihk internetist vastuseid otsida on aga ikkagi suur, tasub meeles pidada järgnevaid asju:

1. Ära usalda suvalisi foorumeid 

Internetist leiab veebilehekülgi, mille info pärineb professionaalsetelt arstidelt. Foorumitest, kus võtavad sõna juhuslikud inimesed, hoia parem eemale. 

2. Ära kasuta ebamääraseid otsingusõnu

Otsingusõna nagu «peavalu» võib sind viia kõiksuguste jubedate haigusteni. Kui sa ei oska vaevusi täpsemate sõnadega kirjeldada, siis hoia guugeldamisest pigem eemale. 

3. Ära muretse üle

Kui sul klapivad mõne haigusega vaid üksikud sümptomid, ei ole vaja endast välja minna. 

4. Pea nõu arstiga

Internet võib aidata õnne korral mõnele haigusele küll jälile saada, kuid enne seda, kui sa paned endale lõpliku diagnoosi, pea aru kas või perearstiga. Nii säästad end asjatust muretsemisest.

5. Ära osta internetist teste ja ravimeid

Selle asemel, et osta kalli raha eest teste, mis aitavad kindlaks teha haigusi, pöördu parem oma arsti poole. Enne professionaalilt hinnangu saamist ei tasu kokku osta ka ravimeid. Võib juhtuda, et sa kasutad muidu valesid rohtusid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles