Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Uuring: gluteenivabade toodete tarbimine soodustab rasvumist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: www.flickr.com

Asendades tavalised toiduained gluteenivabadega, on palju suurem risk muutuda ülekaaluliseks. Antud toodete rasvasisaldus on nimelt tavapärasest suurem.

Inimestel, kes põevad tsöliaakiat, on gluteenivabade toodete tarbimine vajalik. Väga paljud diagnoosivad endale gluteenitalumatuse aga üsna kergekäeliselt või tarbivad lihtsalt ilma põhjuseta gluteenivabu tooteid, vahendab The Guardian.

Uuringus, mis analüüsis lähemalt gluteenivabade toodete koostist, võeti vaatluse alla kõigepealt 655 tavalist toiduainet ja seejärel 655 gluteenivaba asendust neile. Tulemused näitasid, et gluteenivabas leivas oli näiteks kaks korda rohkem rasvu, kui tavalises leivas. Ka valku oli gluteenivabas leiva kuni kolm korda vähem.

Gluteenivabad küpsised olid tavalistest küpsistest samuti rasvarikkamad ja valguvaesemad. Gluteenivabad pastatooted olid võrreldes tavalise pastaga näiteks kaks korda valguvaesemad.

Uuringu ühe autori sõnul soodustab gluteenivabade toodete liigne tarbimine ülekaaluliseks muutumist ja sellepärast ei tohiks neid kindlasti kergekäeliselt süüa. Eriti peaksid antud toodetest hoiduma lapsed, kellel ei ole gluteenitalumatust.  

Tagasi üles