Wismari haigla rahapuudus seab ohtu sõltuvusravi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhiaater Jaanus Mumma on mures sõltuvusravi saatuse pärast.
Psühhiaater Jaanus Mumma on mures sõltuvusravi saatuse pärast. Foto: Peeter Langovits

Kuna Wismari haigla haigekassa lepingumaht vähenes kolmandiku võrra, tuleb patsientidel edaspidi ravi eest ise maksma hakata, kirjutab mu.ee.


Wismari haigla peaarsti Valdur Jänese sõnul on nüüd ees 60-päevane üleminekuaeg, pärast mida tuleb ambulatoorsetel patsientidel oma ravi eest ise täies ulatuses maksma hakata.

«Need, kes on meil praegu ravil, saavad jätkata vanadel tingimustel. Üleminekuperiood puudutab vaid neid, kel ambulatoorne ravi haiglas pooleli,» selgitas ta.

Haigla ravijuht Jaanus Mumma on varem öelnud, et ravimisõltuvus kasvab tõusvas joones ja haigekassa rahastamise lõppemine võib panna sõltuvusravist loobuma pea pooled nende patsientidest.

Jänese sõnul vähendab ravimahtude muutus ka üldist sõltuvusravi kättesaadavust, sest vastava teenuse pakkujaid pole Eestis piisavalt.

Jänes saatis sotsiaalministrile Hanno Pevkurile kirja, kus ütles, et koos Wismari rahastamise lõpetamisega kaob ka sõltuvusravikeskus. Ta palus leida ministril lahendused, et vältida pärast 1. aprilli ehk rahastuse lõppemist tekkida võivaid probleeme sõltuvushaigete ambulatoorse abi kättesaadavuses.

Haigekassalt rahastuse saamiseks peavad erahaiglad pakkuma, mis hinnaga nad on nõus teenust osutama. Tehakse vähempakkumised ja öeldakse koefitsient haigekassa hinnakirjast. Lisaks vähempakkumisele arvestas haigekassa ka muid näitajaid, mille järgi Wismari haigla seekord ei kvalifitseerunud.

Wismaris töötab praegu 48 inimest, arste on neist 11. Jänes ei osanud täna veel öelda, kas riigipoolse rahastamise lõppemine toob kaasa ka personali vähendamise. «Me ei ole veel otsustanud, vaatame, kuidas asi kujuneb. Kokku hoidma peab, see on selge, sest uusi teenuseid juurde ei tule, tulusid ei paista,» lausus ta.

Wismari haigla statsionaaris on kokku 25 kohta ja aastas on seal seni ravi saanud ligikaudu 2500 inimest. Polikliinikus käib vastuvõtul aastas umbes 4000 inimest. Osa Wismari raviteenustest on praegugi tasulised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles