«Pealtnägija»: Niine nahakliinik küsis tasuliste visiitide eest raha nii klientidelt kui haigekassalt (13)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa
Haigekassa Foto: Liis Treimann

Lepingu järgi peaks Tallinnas tegutsev Niine nahakliinik andma välja  7000 tasuta aega aastas, aga reaalselt antakse vaid 120. Sama raha võetakse maksvate klientide arvel fiktiivselt haigekassalt.

Birgit ja Ivo on ühed paljudest näidetest, kes jagasid saatega oma lugu ja ravidokumente. Nii Birgiti, Ivo kui pea eranditult kõigi Niine kliinikus dermatoskoopias käinud inimeste puhul, kellega suhtleme, kordub sama muster – nad maksid visiidi eest ise, aga tagantjärgi kontrollides selgub, et haigekassalt kasseeriti sama käigu eest veel 20 kuni mõnel juhul isegi 70 eurot.

«Pealtnägija» helistas eksperimendi korras Niine kliinikusse ja küsis tasuta haigekassa aega, kuid kliiniku administraator sõnul on kõik vabad ajad juba kinni ja registreerida saab vaid tasulisele vastuvõtule. Tasuta pakutakse Niine kliinikus kõigest kümme aega kuus, mida teeb vaid üks arst ning lihtne matemaatika ütleb, et Niine kliinik täidab aastasest lepingumahust vaid kaks protsenti.

Niine kliinik on versioone, miks ja kuidas nahavähi uuringul käinud inimeste eest topelt raha küsiti, loo tegemise käigus neli korda muutnud, et lõpetada sisuliselt kommentaariga – me ei peta, aga me ka ei selgita, mis tegelikult juhtus.

Haigekassa lubas, et algatatakse põhjalik uurimine ja kui selles loos kuuldud faktid leiavad kasvõi osaliselt kinnitust, ähvardab kliinikut sanktsioon rahalisest karistusest kuni lepingu lõpetamiseni.

Niine nahakliiniku tegevjuht Raul Niin teatas pärast «Pealtnägijat» Postimehele, et saates kajastati Niine nahakliiniku tegevust vääralt, tuginemata faktidele ja kliiniku poolt «Pealtnägija» ajakirjanikule kolme tunni vältel jagatud selgitustele. Loe kliiniku selgitusi pikemalt.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles