Miks teletorn täna lillaks värvitakse?

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Teletorn.
Tallinna Teletorn. Foto: Tallinna teletorn

Et elada kaasa soolehaigetele, valgustatakse täna üle maailma hooneid lillaks. Eestis värvuvad violetseks Tallinna Teletorn, Rõuge Pesatorn, Tartu Võidu sild ja Saku mõis.

«Kõht on lahti,  kõva nagu telliskivi, valu ja põletik muudavad mõttemaailma ja välja ei julgegi minna. Esimese asjana mõtled, kus WC on,» selgitas Eesti Põletikulise Soolehaiguse Seltsi asutaja Janek Kapper haigusega kaasnevaid probleeme.

Tema sõnul arenenud riikides ja Põhjamaades haigus sageneb, kuid esimese diagnoosini läheb sageli aastaid. «Kuna sageli haigus avastatakse liiga hilja, tahamegi probleemi teadvustada, et haiged kiiremini ravi saaks,» selgitas Kapper, kes ise Crohni tõve all kannatab.

Crohni tõve korral vajab kirurgilist ravi pea kolmveerand haigetest ja koliidi puhul tuleb haigel sageli osa soolest eemaldada.

Eestis ja kogu maailmas tähistatakse täna ülemaailmset põletikulise soolehaiguse ehk IBD päeva, mil pööratakse suuremat tähelepanu kahele kroonilisele põletikulisele soolehaigusele – haavandiline koliit ja Crohni tõbi.

Kõikidest lillaks valgustatud hoonetest teevad organisaatorid fotod, mida jagatakse nii Facebookis, Instagramis kui ka rahvusvahelisel IBD päeva lehel.

Ela kaasa nende soolehaiguste all kannatajatele Eestis ja pane selga lilla pluus. Pildista endast selfi ning postita see hashtag'iga sotsiaalmeediasse:

#unitedwestand2017

#worldibdday2017

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles