Neli asja, mis võivad muuta päikesepõletuse hullemaks

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepõletuse riski tõstab tsitruselistega kokkupuutumine,
Päikesepõletuse riski tõstab tsitruselistega kokkupuutumine, Foto: PantherMedia / Scanpix / LightField Studios

Päikesepõletustest tuleks proovida hoiduda, sest kas või üks villidega päikesepõletus lapsepõlves või noorukieas võib peaaegu kahekordistada melanoomiriski.

Viis või enam päikesepõletust vanuses 15 kuni 20 eluaastat, võib aga tõsta Ameerika dermatoloogia akadeemia järgi nahavähiriski koguni 80 protsenti, kirjutab Today.

1. iPad või iPhone

Enam-jaolt ei teata, et telefoniekraanilt peegelduv päike suurendab päikesepõletuse riski. Näiteks 2015. aastal ajakirjas Journal of the American Academy of Dermatology avaldatud uuringust selgus, et iPad suurendas ultraviolettkiirgusega kokkupuudet 85 protsenti ja iPhone suurendas päikese peegeldumist 35 protsenti.

2. Laimid, sidrunid ja seller

Kui tsitruseliste mahl satub nahale, siis võib see tuua kaasa põletuse, sest mahl reageerib nahal päikesevalgusele. Seller võib aga põhjustada põletuse nii otsesel kokkupuutel nahaga kui ka siis, kui inimene sööb seda suurtes kogustes. Need reaktsioonid võivad tekkida mõnikord ka mitme päeva jooksul, seega tuleks näiteks pärast tsitruseliste söömist ja enne õue minekut käsi pesta.

3. Lõhnaõli, milles on muskust, lavendlit või sidrunit

Randa minnes ei tasu tegelikult üldse eriti lõhnaõli kasutada, sest paljud selle koostisosad võivad muuta naha päikese suhtes tundlikumaks ning põhjustada nii põletuse.

4. Putukatõrjevahendid

Kui kasutad korraga putukatõrjevahendit ja päikesekreemis, siis väheneb päikesekreemi efektiivsus ning tõuseb risk päikese käes ära põleda. On uurimusi, kus tuuakse välja, et seesugune käitumine langetab päikesekreemi efektiivsust peaaegu 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles