Anestesioloog Pille Sillaste: Eestis ei pöörata vähiga seotud valule piisavalt tähelepanu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu ei tohiks kannatada ega püüda väe võimuga alla suruda.
Valu ei tohiks kannatada ega püüda väe võimuga alla suruda. Foto: Panther Media / Scanpix / Astrid Gast

Valu on vähihaigete jaoks tõsine mure, kuid tuginedes tugevate opioidide kasutamise statistikale, võib väita, et paraku ei pöörata vähivalule ja selle ravile Eestis praegu piisavalt palju tähelepanu.

Vähivalu on reeglina tugev või väga tugev ja vajab tõhusaks leevendamiseks opioide, peamiselt tugevaid opioide, vahendab Med24. Et haigestumus kasvab, elulemus paraneb ning vähk on muutunud krooniliseks haiguseks, millega haige elab koos aastaid, võiks arvata, et suureneb ka opioidide tarbimine. Statistikast selgub, et tugevate opioidide kasutus on aastaid püsinud samal tasemel ning mõne opioidi puhul isegi vähenenud.

Valuravi komistuskivid

Rahvusvahelises kirjanduses tuuakse valuravi edukuse peamiste komistuskividena esile haigete kartust narkootiliste valuvaigistite ja nendest tekkida võiva sõltuvuse ees. Eestis on juhtivaks valuravi edukuse pärssijaks autori kogemuse põhjal arstide ning õdede opiodofoobia. Hirmud tekivad esmajoones teadmatusest, mille aluseks on siiani arstide ja õdede valualane puudulik baasõpe.

Üheks põhjuseks on ka haigete vähene informeeritus ravivõimalustest ja tervistunud haigetel esinev hirm vähi taastekke ees. Kardetakse, et olemasolevat valu leevendades jääb märkamata vähi retsidiveerumine. Kuid mida varem valuraviga algust teha, seda parem, sest sellega saab vähendada tõenäosust, et valu muutub krooniliseks ja jääb püsima ka tervistumisel.

Loe pikemalt ja põhjalikumalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles