Tervislikku kasemahla saab juua aasta ringi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti hakkab tulema.
Varsti hakkab tulema. Foto: Taoomas Huik

Õige pea on käes aeg, kus kaskedes hakkab voolama maitsev ja tervislik mahl, mida sügavkülma pannes saab juua aasta ringi ja mis on kasulik nii sees- kui välispidisel kasutamisel.


Tallinnas Meriväljal elavad Kaja ja Aivar Jakobson koguvad oma aia kaskedelt vääruslikku nestet iga kevad ja neil on kavas seda lausa tootma hakata - katsepartii on juba valmis. «Tahaksime seda turustada värskel kujul, ilma keetmata, et kõik kasulikud ained säiliks, » lausus perenaine.

Ülejääk sügavkülma

Ise joob Jakobsonide pere kasemahla kogu aeg, sest paneb ülejäägi varakevadisel kogumise ajal sügavkülma. Sulatatult on mahl joomiseks sama hea, kuid kõlbulik siiski vaid kuni kolm päeva. Pärast seda muutub mahl hägusaks ja hapneb. Praegu veel puudes mahl ei voola, tuleb oodata, kuni lumi ära sulab, kuid valmis tasub selleks juba olla.

Ökokasemahla on ühelt kaselt võimalik saada 50 liitrit, kuid maksimaalselt võib üks puu toota ka kolm ämbritäit päevas. Kogumise aeg on ühest kahe nädalani ja algul on see eriti väärtuslik.

Seda, et kasemahl on tervislik ja tervistav jook, teadsid juba meie esivanemad. Kevadine puumahl on põhjamaalastele tähendanud justkui uue elu algust. Tegelikult pole see muud, kui läbi puu filtreerunud vesi koos selles lahustunud suhkruga.

Puumahlale annavad toniseeriva ja tervistava omaduse peale suhkru veel selles sisalduvad mitmesugused orgaanilised happed, fenoolsed ühendid, aminohapped, mineraalained, mikroelemendid, vitamiinid ja taimsed hormoonid. Kasemahl sisaldab rikkalikult kaaliumi, vähem kaltsiumi ja magneesiumi, veidi ka rauda ja vaske ning C- ja PP-vitamiine.

Aitab paljude haiguste korral

On tõestatud, et kasemahl aitab organismis lahustada fosfaat- ja karbonaatsooladest moodustunud põiekivisid. Seespidiselt kasutatav kasemahl soodustab liigsete soolade eemaldamist organismist, ergutades neerude tegevust. Ravikuuriks juuakse kasemahla enne sööki üks klaasitäis korraga kaks kuni kolm korda päevas.

Ka hapendatud mahl ergutab neerude tegevust ning on tervislik. Kevadine kasemahlakuur teeb head inimestele, kes põevad podagrat või reumat. Kasemahl parandab ka vereloomet, seega on see abiks kehvveresuse korral. Sellest saab abi ka tursete korral. Eesti rahvameditsiinis arvati kasemahlal olevat ravitoime tervenisti 101 haiguse vastu.

Räägitakse, et kasemahl on ka tõhus kosmeetiline vahend: sellega nägu pestes muutub nahk pehmemaks ja heledamaks, juukseid loputades lähevad aga need siidiseks.

Setud hapendavad suhkru ja jahuga

Setu retsepti kohaselt hapendatakse kasemahla sellele suhkrut ja jahu lisades. 1 liitri mahla kohta tuleb võtta 1 sl suhkrut ja 1 sl tavalist nisujahu. Suhkur ja jahu lahustada väheses mahlas, seejärel segada ülejäänud mahla hulka.

Paari-kolme päeva pärast on hapendatud jook valmis. 1,5 liitri kasemahla hapendamisel võib maitseks lisada ka mõne rosina, veidi apelsini- või sidrunikoort.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles