Tervisenõu: kui palju ravimeid korraga võtta on liiga palju?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui võtad palju ravimeid, siis tasub läbi mõelda, milliseid ravimeid mis kell ja millega koos võtta.
Kui võtad palju ravimeid, siis tasub läbi mõelda, milliseid ravimeid mis kell ja millega koos võtta. Foto: Panther Media / Scanpix / Arne Trautmann

Vahel tuleb võtta korraga väga palju ravimeid, mis võivad ka üksteise toimet mõjutada. Kust aga läheb piir, kui palju on liiga palju? 

Vastab Apotheka apteeker Kerli Valge:

Sellele küsimusele pole mingit ühest numbrilist vastust – ravimeid tuleb kasutada nii vähe kui võimalik, aga nii palju kui vajalik, ikka nii, et potentsiaalne kasu kaalub üles sellega seotud võimalikud riskid. Ravimeid tuleb võtta arsti ettekirjutuse järgi, vastavalt kasutusjuhendile ja apteekri soovitustele.

Kindlasti peab järgima ravikuuri: igal ravimil on kindel võtmise aeg, ajavahemik ja kogus. Nõutavast väiksemaid annuseid võttes ravim tõenäoliselt ei toimi, nõutavast suurema annuse võtmine aga ei suurenda alati ravimi toimet, pigem võib tõusta hoopis ebasoovitavate kõrvaltoimete risk. Seega ei tohi ravimiannuseid kunagi omavoliliselt suurendada või vähendada. Kui ravim ei toimi lubatud annustes, tuleb konsulteerida arsti või apteekriga ja proovida mõne teise toimeainesisaldusega ravimit.

Millal küsida lisanõu?

Kui inimesel on mitu kroonilist haigust, mille tõttu vajab ta paljusid ravimeid, on kindlasti mõistlik apteekriga ravimite manustamine põhjalikult läbi rääkida, et viia miinimumini võimalike koos- ja kõrvaltoimete risk.


Loe ka teisi Tervisenõu lugusid: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles