Mürgine ülemus kahjustab tervist põhjalikult

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürgine ülemus võib füüsilist ja vaimset tervist kahjustada.
Mürgine ülemus võib füüsilist ja vaimset tervist kahjustada. Foto: panthermedia.net / Ron Sumners

Inimesed, kes peavad töötama psühhopaadist ja eneseimetlejast ülemuse heaks, tunnevad end enam masendunult. Ja mitte ainult – kius mõjutab ka nende käitumist ja mainet.

Selliste järeldusteni jõudis Manchesteri ülikooli uurimisrühm eesotsas juhtivteadur Abigail Phillipsiga, kirjutas Science Daily.

Phillips lausus: «Üldine pilt joonistus väga selgelt välja: halbade kalduvustega juhid võivad ettevõttele uudiseks olla. Psühhopaatiliste ja nartsissistlike kalduvustega inimestel on tugev võimujanu ja sageli madal empaatiavõime. Taoline mürgine kombinatsioon võib põhjustada seda, et sellised isikud kasutavad teisi ära, soojendavad end teiste töötulemuste aupaistel, on ülimalt kriitilised ja üleüldse agressiivsed. Teisisõnu, psühhopaatilised ja nartsissistlikud ülemused on tõenäolisemalt ka tagakiusajad.»

1200 uuringus osalejat küsitleti psühholoogilise heaolu, ülemuse isikuomaduste ja tööl tagakiusamise kohta nende ettevõttes. Uuritavad töötasid eri tööstusharudes ja eri maades.

Kogutud andmete analüüs näitas, et kui ülemusel esinesid säärased jooned, tundis töötaja madalamat rahulolu oma tööga ning tema depressiooninäitajad olid kõrgemad. Ei kannatanud mitte üksnes töötajate heaolu, vaid kõrgem oli ka töökiusamine ja tegelikele oodatavatele töötulemustele vastupidised tulemused.

Töökius pole mitte ainult ilmselgelt ebameeldiv, vaid loob mürgise õhkkonna kõigile asjaosalistele. Lühidalt: halvad ülemused tekitavad õnnetuid ja rahulolematuid töötajaid, kes peavad eelkõige muretsema oma seljataguse, mitte töötulemuste pärast.

Samuti kirjutas ajakiri Men’s Fitness, et Rootsis tehtud uuring näitas, et töötajad, kes hindasid oma bosse madalalt, olid suurema südamerabanduse ja muude südameprobleemide riskiga kui teised.

Sellised ülemused, tuttavad nii mõnelegi meist, kel puudub teistega arvestamise oskus, esitasid töötajatele ebarealistikke nõudmisi ja neil oli suhtlemisraskusi. Südamehaiguste risk nende alluvatel suurenes seda enam, mida kauem nad ettevõttes töötasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles