Putukamürgid aeglustavad laste vaimset arengut

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase peaks hoiduma igasugustest mürkidest.
Rase peaks hoiduma igasugustest mürkidest. Foto: Liis Treimann

Koduses majapidamises tavaliste putukamürkide kasutamine raseduse ajal mõjutab loote arengut, kirjutab ERRi teadusportaal.


Kuigi püretroide sisaldavad putukamürgid on laialdaselt kasutusel, on nende ohutus ebaselge. Seniajani puudusid pikaajalised uuringud väikeste koguste insektitsiididega kokkupuute ja võimalike neurotoksiliste toimete tekkimise vahel. Kolumbia Ülikooli teadlased keskendusid sellele probleemile ja tegid kindlaks olulise seose.

Püretroidide koostises kasutatakse tavaliselt lisaainet nimega piperonüülbutoksiid (PBO). Uuringus mõõdeti selle aine kogust lapseootel naiste kolmanda rasedustrimestri jooksul sissehingatavas õhus ja näidati olulist seost kolmeaastaste laste vaimse arengu aeglustumisega.

Töö viidi läbi 725 raseda naisega, kes osalesid pikaajalises uuringus. Vaadeldi putukamürk permetriini, mis on Ameerikas üks kõige tavalisemaid koduses majapidamises kasutatavaid insektitsiide ja samas ka kõige müüdum taimekaitsevahend.

PBO-d lisatakse putukamürkidele nende efektiivsuse suurendamiseks. Õhus leiduvat PBO-d võib seega käsitleda püretroidide kasutamise markerina.

Mõõdeti 342 tulevase ema võimalikku õhukaudset kokkupuudet permetriiniga, selle aine esinemist uuriti 272 raseda naise vereplasmas ja ka nabanööri plasmas ning 230 naist uuriti võimaliku kokkupuute osas PBO-ga. Sündinud laste kognitiivset ja motoorset arengut hinnati nende kolmeaastaseks saamisel.

PBO-d leiti enamikes määratud proovides. Need lapsed, kelle emad olid raseduse ajal kokku puutunud kõrgeimate PBO kogustega, jäid oma vaimse arengu näitajate poolest alla lastele, kelle emad hingasid raseduse ajal puhtamat õhku.

Uuringutulemused avaldati ajakirjas Pediatrics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles