Vanemana isaks saanud mehel sünnib tõenäolisemalt veider poeg

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka isaks saamise vanus võib mõjutada last.
Ka isaks saamise vanus võib mõjutada last. Foto: Panther Media / Scanpix / Craig Robinson

Värske uuring toob välja, et meestel, kes lükkavad lapsesaamist hilisemasse ikka, on suurem tõenäosus saada veider (geeky) poeg. 

See ei ole aga halb, sest need lapsed on targemad, suudavad paremini keskenduda ega pea niivõrd oluliseks teiste sekka sobimist, selgus värskest «Veidrike indeksist» («Geek Index»), mille töötasid välja King's College Londoni teadlased, kirjutab BBC. 

Emaks saamise vanusel ei olnud sellele aspektile mingit mõju ning ka tütreid see ei mõjutanud. 

Üks teadlastest tõdes, et lapsesaamise edasilükkamine võib meid viia nn geeniuste ühiskonnani, kus suudetakse lahendada maailma mastaabis probleeme. 

Need tulemused on üks väheseid positiivseid mõjusid, mis on seotud lapsesaamise edasilükkamisega. Mitmed uuringud on näidanud, et vanemad spermid kipuvad olema suurema tõenäosusega geneetiliste vigadega ja sel juhul on lastel suurem tõenäosus autismi ja skisofreenia tekkeks. 

Laialdases uuringus jälgisid teadlased 15 000 kaksiku arengut. Uurimistiim koostas  «Veidrike indeksi» («Geek Index»), lugedes kokku kaksikute veidrusele viitavad tunnused, sel ajal kui uuringus osalejad olid 12-aastased. 

Veidrusele viitavad tunnused olid nende järgi: 

  • mitteverbaalne IQ; 
  • võime keskenduda mingile teemale; 
  • nn sotsiaalne eemalviibimine.

Mida suurem oli poiste skoor lähtuvalt eespool toodud veidruse teguritest, seda paremini läks neil koolis. Eriti matemaatikas ning teadust ja tehnoloogiat puudutavates ainetes. 

Selle ühe võimaliku selgitusena toovad teadlased välja, et veidrikutest meestel võib võtta perekonna loomine rohkem aega ja nad võivad pärandada oma veidraid omadusi ka oma lastele. Samas võib olla tegu ka näiteks mutatsioonidega, mis mõjutavad spermat. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles