Arst soovitab: Terviseuuringud annavad kindlustunde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: iStock

Kiire elutempo kõrvalt on sageli raske leida aega arsti juurde minekuks. Kui miski vaevab, ei pöörata sellele tihti tähelepanugi või on eriarstide järjekorrad nii pikad, et oma küsimustele saab vastused alles mõne kuu pärast. Üheks võimaluseks on aga kompaktsed terviseuuringud, mille puhul saab arst juba samal päeval tulemusi selgitada. 

Näiteks Ida-Tallinna Keskhaiglas saab lasta oma tervist kontrollida spetsiaalse terviseauditi raames.  Terviseauditil pole vaja saatekirju eriarstidele, vaid tervist hinnatakse ühe põhjaliku uuringuteprogrammi alusel. Kõik uuringud tehakse ühes kohas ning just Sinule sobival ajal. 

Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaigustekeskuse juhataja dr Alice Lille sõnul on sellise uuringupaketi eeliseks, et eraldi saatekirju enam vaja ei ole. „Patsient saab lühikese aja jooksul kvaliteetselt tehtud uuringute põhjal esmase hinnangu oma tervislikule seisundile, vajadusel infot lisauuringute teostamiseks ja nõuandeid edaspidiseks jälgimiseks või täiendavaks raviks,“ selgitab dr Lill.

„Küsides auditil käinute endi käest, miks nad sellise uuringuprogrammi kasuks on otsustanud, kuuleb kõige sagedamini vastuseks, et inimestel on huvi oma tervisliku seisundi vastu ning peetakse mugavaks teha vajalikud uuringud ühel päeval suhteliselt lühikese aja jooksul,“ lisab dr Alice Lill. „Paljude jaoks on oluline kohtuda kogemustega arstiga, kes uuringute tulemusi analüüsib ja sealsamas neid ka selgitab.“

Foto:
Foto: Foto: iStock

Terviseuuringuid saab teha kolmel viisil

Ühepäevane ehk ambulatoorne terviseaudit kestab ligi 4 tundi ja on mõeldud eelkõige  kardiovaskulaarsete riskifaktorite hindamiseks ning esmase ülevaate saamiseks oma tervisliku seisundi kohta inimestele,  kes ei põe erinevaid kroonilisi haigusi.

Ühepäevane kardioloogiline terviseaudit hindab eelkõige südametegevust, südamehaiguste riski ja koormustaluvust ning kestab samuti  4 tundi.

Kahepäevane kardioloogiline terviseaudit on soovitatav inimestele, kes on varem põdenud südamehaigust või kellel on südameprobleemid. Uuringud sobivad ka palju reisiva ja stressirohke elustiili puhul, kui perekonnas esineb või on esinenud südame- või veresoonkonnahaigusi.

Terviseauditid on tasulised uuringutepaketid ning dr Alice Lille sõnul sobivad need kiire elutempoga inimestele, kes soovivad aega kokku hoides võimalikult head ülevaadet oma tervisest ja kes hindavad kogemustega arsti konsultatsiooni. Lisaks sobib terviseaudit ideaalselt neile, kes elavad ja töötavad välisriikides, kuid soovivad puhkuse ajal oma tervist kontrollida. 

Terviseauditi raames läbiviidavad uuringudÜhepäevane pakett
(4 tundi)
Ühepäevane kardioloogiline
(4  tundi)
Kardioloogiline terviseaudit
(32 tundi)
    
Vere ülduuring (hemogramm)
Uriinianalüüs 
Veresuhkru uuringud
Neeru- ja maksafunktsiooni uuringud
Kilpnäärme uuring
Põletikunäitajate uuringud
D-vitamiini uuring 
Kaalium
Naatrium
Kreatiniin
Eesnäärme kasvajamarker 
HIV uuring  
Elektrokardiogramm südame rütmi hindamiseks ja südame verevarustuse häirete tuvastamiseks
Koormustest koormustaluvuse ning südame verevarustuse ja vererõhu hindamiseks
Ultraheliuuring kõhukoopa ja väikese vaagna organite hindamiseks 
Spirograafia hingamismahu ja obstruktiivsete kopsuhaiguste (astma, KOK) tuvastamiseks 
Kopsuröntgen
Südame ultraheliuuring (ehhokardiograafia) 
Vererõhu ja südametöö monitooring ööpäeva lõikes  
Silmaarsti konsultatsioon  
Arstipoolne põhjalik ülevaade uuringute tulemustest
Arsti hinnang hetke tervislikule seisundile
Arsti soovitused kehalise treeningu seadmiseks  
Arstipoolsed elustiilialased nõuanded

Lisainfo:  620 7987, terviseaudit@itk.ee, www.terviseaudit.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles