Seebi koostisosa võib vähendada antibiootikumide mõju

Karin Kivipõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakterid võivad arvata, et neid rünnatakse ja asuda vasturündele.
Bakterid võivad arvata, et neid rünnatakse ja asuda vasturündele. Foto: Andriy Popov/ Panthermedia/ Scanpix

Inglise teadlased avastasid, et seebis sisalduv triklosaan võib vähendada antibiootikumide mõju.

Ajakiri The Journal of Antimicrobial Chemotherapy avaldas uuringu, milles kirjeldatakse, kuidas resistentsus üht tüüpi antibakteriaalse agendi vastu võib edasi areneda ka teistele tüüpidele, vahendab Live Science.

Uuringu läbiviija Birminghami ülikooli mikrobioloogia ja infektsiooni instituudi vanemõppejõud Mark Webber ütles, et bakterid arvavad sageli ekslikult, et neid rünnatakse, mistõttu nad asuvad vasturündele. Probleem tekib, kui bakterite kokkupuude seebis sisalduva triklosaaniga muudab bakterid resistentseks ka teistele antibakteriaalsetele kemikaalidele.

Juba 2016. a. keelas USA toidu ja ravimiamet (Food and Drug Administration ehk FDA) triklosaani sisaldavate seepide müügi selle koostisosa võimaliku tervistkahjustava mõju tõttu. Samuti puuduvad tõendid, et triklosaaniga seebid oleksid tavapärastest seepidest kuidagi tõhusamad.

FDA väitel võib triklosaani tänaseni leida mitmetes teistes toodetes, näiteks antibakteriaalsetes seepides, mida kasutatakse terviseasutustes nagu haiglates. Ainet võidakse lisada ka mänguasjadele, mööblile ja riietele eesmärgiga takistada bakterite levikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles