Üldnarkoos võib pärssida väikelaste aju arengut

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anestesioloog aitab väikelapsel hingata.
Anestesioloog aitab väikelapsel hingata. Foto: Caro / Stefen Trappe / Scanpix

Operatsioonidel sageli kasutatav üldtuimasti isofluraan takistab neuronite kasvu arenevas ajus, mis pärsib mälu ja õppimisvõimet, selgus John Hopkinsi ülikoolis tehtud uuringust.  

Uuringutulemused toetavad ka varem isofluraaniga läbi viidud uuringute tulemusi, vahendab meditsiiniuudiste portaal Medical News Today. Eelnevates uuringutes on tõestatud, et operatsioonil käinud laste tulemused kognitiivsetes ja keelelistes testides olid madalamad ning neil oli suurem tõenäosus õpiraskuste tekkeks kui mitte operatsioonil käinud lastel.

Seetõttu hoiatas FDA (Food and Drug Administration) juba tänavu aprillis aine võimalikust kahjulikkusest aju arengule. Korduv ja pikaaegne üldtuimasti kasutamine alla 3-aastastel lastel või rasedatel kolmanda trimestri ajal, võib mõjutada laste aju arengut, teatas FDA.

Kuidas isofluraan aju arengut takistab?

Isofluraani hakati kasutama Ameerika Ühendriikides juba kaheksakümnendate lõpus. Seda kasutatakse sageli lastel ning peetakse üldiselt efektiivseks ja turvaliseks.

Teadlasi huvitas aine mõju konkreetsele hipokampuse osale, mis omab ülitähtsat rolli teadmiste omandamisel ning uute mälestuste tekkimisel. Hipokampuses asub suur osa neuronitest, mis arenevad sünnijärgsel perioodil.

Katses anti hiirtele neljaks tunniks sama suur kogus isofluraani kui antakse lastele operatsioonil. Hiirte ajutegevust jälgides avastati, et tuimasti kahjustas oluliselt hipokampuses olevad rakke.

Ameerika Ühendriikides kasutatakse üldtuimasteid igal aastal sadade tuhandete laste peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles