Soome apteeker: päiksekaitsekreem kahjustab lapsi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugeva päikse eest kaitseb lapsi ka UV-kaitsega riietus.
Tugeva päikse eest kaitseb lapsi ka UV-kaitsega riietus. Foto: Sander Ilvest

Päikseliste ilmade saabudes ostavad paljud vanemad laste naha kaitseks UV-kaitsega kreeme, kuid apteekri sõnul pole need sugugi süütud.

Lõuna-Soome apteeker Pilvi Auvinen hoiatab vanemaid, et päiksekaitsetooted sisaldavad keemilisi aineid, mis kaitsevad nahka selle alla imendudes, kirjutab YLE. Apteekri sõnul on probleem selles, et lastele mõjuvad need ained kui hormoonid. Väikelapsed on väga õhukese nahaga ja päiksekaitsekreemides olevad kemikaalid imenduvad läbi naha kiiresti, selgitas apteeker.

«On tõendeid, et need võivad kahjustada laste kasvu ja arengut. Need kemikaalid käituvad kui hormoonid,» selgitas Auvinen. Ta lisas, et väikses koguses ei kujuta päiksekaitsevahendid endast ohtu. Samas võib nende pidev kasutamine lapsi kahjustada. «Pikaajaline päiksekaitsekreemide kasutamine pole soovitav,» sõnas apteeker.  Ta soovitas lapsi tugeva päikese eest kaitsta riietega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles