Pandemrixiga vaktsineerituid peaks jälgima perearst

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin Pandemrix
Seagripivaktsiin Pandemrix Foto: SCANPIX

Ravimiameti ravimiohutuse büroo juhataja Maia Uusküla sõnul jälgib gripivaktsiini saanud inimest vahetult pärast süstimist perearst või vaktsiini manustaja, kes annab kaasa hoiatused ja soovitused ühendust võtta, kui midagi ebaharilikku või häirivat tekib.


«Kõik sõltub siiski inimesest – kui kõrvaltoime ei ole väga häiriv, näiteks ei vaja ravi, siis reeglina arstile sellest hiljem teada ei anta,» lisas Uusküla.

Seoses seagripivaktsiin Pandemrixi kasutamisega pole Eestis siiani teatatud ühestki unisuse/narkolepsia vms juhust. Eestis on Pandemrixi saanud umbes 10300 inimest.

Hiljuti tunnistas Rootsi ravimiamet Pandemrixi ja laste narkolepsiajuhtumite omavahelist seost ning töötab nüüd läbi kontrollimatut lühiajalist unevajadust põdevate laste ja noorukite haiguslugusid. Lisaks Rootsile on selliseid juhtumeid esinenud ka Prantsusmaal ning Soome tervishoiuamet on saanud 69 teadet Pandemrix-vaktsiini põhjustatud narkolepsiajuhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles