Töövõimetuse asemel plaanis hinnata töövõimekust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Mihkel Mariuu

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on arutusel plaan, mille kohaselt töövõimetuse asemel hakataks tulevikus hindama inimeste töövõimekust.


«Kui inimesel on juhtunud õnnetus ja selle tagajärjel on tal näiteks jalg põlvest amputeeritud, siis kindlasti liikumist nõudvatel töödel on tema töövõimekus peaaegu null, sõltuvalt, kas tal on protees või mitte, aga igatahes väga väike. Mis puudutab samas peaga töö tegemist, kas või raamatupidamist, siis seal on ju töövõimekus sada protsenti,» tõi Pevkur ERR-i uudisteportaalile näite.

Pevkur toonitas samas, et praegu on sotsiaalkindlustusametis käimas alles selle idee analüüs.

Sotsiaalministeerium uurib ka põhjuseid, miks viimase kümnendiga on töövõimetuspensioni saajate hulk pea kahekordistunud. «Sellel on kindlasti mitu põhjust, mille üle ma ei tahaks hakata spekuleerima,» ütles Pevkur.

Samas tõdes ta, et töövõimetuspensioni saajate hulga suurenemisel võis rolli mängida ka tööpuudus, mille tõusu ajal hakkasid inimesed uusi sissetulekuvõimalusi otsima.

Minister lisas, et tänane süsteem on meil selline, et isegi kui on vormistatud töövõimetus, siis ei takista see inimesel tööle minemast.

Pärast põhjuste välja selgitamist saab vajadusel astuda samme olukorra muutmiseks, rääkis Pevkur. Praeguseks on tema sõnul jõutud eri osapoolte vahel kokkuleppele, et inimese terviseandmeid võiks võtta tervise infosüsteemist. Selle eelduseks oleks aga, et kõik arstid sinna ka neid  andmeid lisaksid.

Selline infosüsteem aitaks tema sõnul perearstide koormust vähendada. Samuti aitaks see vähendada subjektiivsust töövõimetuspensionide lubade kirjutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles