Doktoritöö: individualistid kalduvad olema kollektivistidest vastutustundlikumad (2)

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalne kapital jaguneb riikide vahel kui ka sees, sealhulgas indiviidide tasandil, ebavõrdselt.
Sotsiaalne kapital jaguneb riikide vahel kui ka sees, sealhulgas indiviidide tasandil, ebavõrdselt. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Mai Beilmann leidis Tartu Ülikoolis kaitstud doktoriöös, et rohkem sotsiaalset kapitali on inimestel, kes võtavad oma tegude eest vastutuse, kellel on häid suhteid ning kes on pühendunud riigile.

Sotsiaalne kapital tähendab usaldusel ja normidel põhinevaid inimestevahelisi sidemeid ja sotsiaalseid võrgustikke ning on kasulik ressurss nii üksikisikule kui riigile, vahendab ERR.

Sotsiaalse kapitali ebavõrdset jaotumist uuris Beilmann doktoritöös vastandlike isikuomaduste – individualismi ja kollektivismi – kaudu ja avastas, et seda  on rohkem mitte ainult individualistlikumates ühiskondades, vaid ka individualistlikumatel inimestel. 

«Samas oli sotsiaalse kapitali seos individualismi teiste komponentide – autonoomia ehk iseseisva mõtlemise ja otsustamisega ning oma unikaalsuse tajumisega – negatiivne,» kirjutas Beilmann.

Teisalt oli Beilmanni hinnangul sotsiaalse kapitaliga positiivselt seotud kaks kollektivismi alatüüpi: patriotism ehk enda pühendamine rahvale või ühiskonnale ning kaaslaste-kollektivism ehk tihedad sidemed sõprade ja kaaslastega.

Loe edasi ERRist

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles