«Eestlase jaoks on õhtuse sooja toidu juures kiirus märksa olulisem kui lätlastel või leedukatel. Eestlane ei taha söögi tegemisele aega kulutada. Juba 2007. aastal paistis välja, ja see tegelikult ei ole muutunud, et eestlase toitumismudel on urbaniseerunum või tänapäevasem, lätlastel ja leedukatel natuke traditsioonilisem,» nentis aga Petti.
Sooja toidu tegemise põhitegurid
Eestis on esimese tegurina pea võrdselt esikohal isiklikud maitseeelistused ja tervislikkus (vastavalt 24 ja 23 protsenti). Kolmandal kohal on valmistamise kiirus. Kasvanud on selliste tegurite roll, nagu kättesaadavus poest ning soodne hind, tervislikkuse teguri roll on langenud väga vähe.
Lätis ja Leedus on seevastu tervislikkuse tegur esikohal (vastavalt 31 ja 33 protsenti), teisel kohal on maitse-eelistused ja kolmandal kvaliteet. Petti hinnangul tundub, et kõigis riikides kaasneb varasemast enama toormaterjalist toiduvalmistamisega kujutlus, et see on soodsam ja tegelikult ka tervislikum. Lätis ja Leedus on aga see kujutlusmudel märksa tugevam kui Eestis.
«Eestlase jaoks ei ole kvaliteet selline tegur, mille peale ta igapäevaselt mõtleb. Siit tuleb välja see, et kvaliteet on Eesti elaniku jaoks tagatud juba sellega, et tarbitakse kodumaist toodangut ning üldiselt poes oleva toidu kvaliteeti usaldatakse Eestis enam kui Lätis ja Leedus. Nad ei ütle, et see pole tähtis, aga see pole peamiste tegurite seas eestlaste jaoks,» lisas Petti.