Miks on oluline lasta lapsel pisikutega kokku puutuda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikroobieksperdi sõnul pole põhjust muretseda, kui lapse käed või nägu saavad mudaga kokku.
Mikroobieksperdi sõnul pole põhjust muretseda, kui lapse käed või nägu saavad mudaga kokku. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Vanemad steriliseerivad laste ümbrust liialt, sest nad ei mõista, miks mustus meile kasulik on, leidis Chicago ülikooli mikroobiekspert. 

Professon Jack Gilbert ütles, et olles väljas mikroobide keskel, areneb noortel inimestel välja tugevam ja jõulisem immuunsüsteem. Pisikud ja mustus on murelike vanemate jaoks tõsine probleem, kuid professor Gilberti sõnul ei ole kõik pisikud halvad, vahendab Independent. Enamik neist vaid stimuleerib immuunsüsteemi ja tugevdab inimest.

Chicago ülikooli mikrobioomi keskuse juhataja professor Gilbert ütleb, et kui lapsed mängivad mudas, ei ole vaja nende käsi otsekohe desinfitseerida ja muretseda selle pärast, et muda satub näkku. Hirm, et lapsed tuleks loomadest pisikute tõttu eemal hoida, on samuti põhjusetu. See, kui koer lakub lapse nägu, on tegelikult lapse immuunsüsteemile kasulik.

Ilmselgelt tuleb olla ettevaatlik toore lihaga, kuid kodus, kus keegi ei ole hetkel haige, ei ole lapse tervisele suuri riske. Tänu vaktsineerimisele ja üldistele sanitaartingimustele on meie kodud äärmiselt turvalised, ütles professor Gilbert.

Siiski hoiatab Gilbert käte saniteerimisvahendi eest, mis on lapse tervisele ohtlikum kui seebivesi. Gilberti sõnul oli varem laste imuunsüsteem tervem ja jõulisem kui praegu just rahulikuma suhtumise tõttu pisikutesse. Ta seletab, et fermenteeritud toitud, mis sisaldavad baktereid, võimaldavad lastele suuremat kontakti loomade, taimede ja maapinnaga.

Gilbert uuris oma väite tõestamiseks amiši lapsi, kes elasid väikestes taludes, mis olid «täis mikroobe». 2016. aastal tehtud uuringus leiti, et amiši laste immuunprofiilides oli näha vähem astmat.

Meie eellaste immuunsüsteemid olid tugevdatud rohketest mikroobidevahelistest kokkupuudetest. Nüüd, kui neid enam nii palju ei ole, hakkab immuunsüsteem vananema, pannes selle tõenäolisemalt lihtsale allergeenile tugevalt reageerima.

Professor Gilbert ütles veel, et viie sekundi reegel tuleks ümber lükata. Kui pillata maha värskelt võiga määritud leib, võtab see ainult millisekundid, et mikroobid toidupalale kinnituksid. Ainuke asi, mida tuleks siin silmas pidada, on see, kuhu toit kukkus ja kas seal on risk väga ohtlikeks patogeenideks. Professori sõnul on see suuremas osas modernsetes koduses praktiliselt võimatu.

Rootsis tehtud uuringus, kus osales üle 300 000 lapse, leiti, et need lapsed, kes ei pesnud mahakukkunud nukke ja panid need pärast kukkumist suhu, olid tervemad: neil oli vähem astmat, allergiaid ja ekseeme.

Kodu steriliseerimine sama puhtaks kui haigla, võib viia lapse immuunsüsteemi muutumise ülitundlikuks ja muuta nad vastuvõtlikumaks ka allergiatele ja astmale ning isegi mõjuda halvasti aju arengule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles