Kuidas ennetada ja ära tunda põiepõletikku?

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põiepõletiku sage sümptom on alakõhuvalu.
Põiepõletiku sage sümptom on alakõhuvalu. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Igal naisel on suurem kui 50protsendiline tõenäosus põdeda põiepõletikku vähemalt ühe korra elu jooksul. Oluline on osata selle sümptomeid ära tunda ja haigust ennetada.

Kuigi urineerides peaksid bakterid kehast väljuma, võivad mõned neist põide jääda, vahendab Fox News

Kliinik.ee kirjutab, et põletikutekitaja – tavaliselt kolibakter – satub põide kusiti kaudu. Sageli toimub see koos mehaanilise ärritusega suguühte ajal.

Kuna naistel asuvad suguelundid lähestikku pärakuga, on bakteritel märksa lihtsam põide jõuda kui meestel. Seksuaalselt aktiivsetel naistel on suurem võimalus haigestuda põiepõletikku, sest vahekorra ajal puutuvad erinevad kehaosad kokku ja kannavad pisikuid edasi.

Dr James Wantuck meditsiinilist nõustamist pakkuvast ettevõttest PlushCare'ist ütles, et igasugune naise suguelundisse asetatud ese suurendab infektsiooni riski.

Põiepõletiku sümptomid

  • Uriini värvuse muutus

Uriini muutumine häguseks ning tumedamaks või veri selles, on ilmselge märk kuseteedeinfektsioonist.

  • Tugev ebameeldiv lõhn

Ebatavapärane lõhn võib samuti viidata infektsioonile.

  • Alakeha- või alaseljavalu

Alakõhuvalu võib viidata põiepõletikule. Alaseljavalu võib lisaks põieinfektsioonile viidata juba neeruhaigusele.

  • Oksendamine või iiveldus

Kuna kuseteed on ühenduses seedesüsteemiga, võivad tunnusmärkideks olla ka oksendamine ja iiveldus. Seda eriti juhul, kui iiveldusega kaasnevad teised põiepõletiku sümptomid.

  • Palavik või külmavärinad

Mõnikord kaasnevad haigestumisega ka palavik või külmavärinad. Kui kasutada kateetrit ehk õõnessondi, võib palavik olla ainuke sümptom. Kui palavikuga kaasnevad külmavärinad, kurnatus või vaimsed hälbed, võib tegu olla juba tõsise neeruhaigusega. Sel juhul tuleks kohe külastada arsti.

Kuigi põieinfektsioonid ei põhjusta esialgu organismis suurt kahju, võivad nad diagnoosimata jätmisel seda siiski teha. Enamasti ravitakse põiepõletikku antibiootikumidega 2–3 päevaga, tõsisema infektsiooni puhul pikemalt.

Kuidas ennetada põiehaigusi?

  • Joo palju vett.
  • Kasuta imavast materjalist puuvillast aluspesu.
  • Tualetis käies tuleb pühkida eest taha, mitte tagant ettepoole, et vältida bakterite sattumist põide.
  • Enne kehasiseste rasestumisvastase vahendite või naistele mõeldud toodete kasutamist, pese käsi ja vaginaalset piirkonda.  
  • Urineeri kohe pärast vahekorda. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles