Mida kujutab endast USA senaatorit McCaini tabanud ajuvähk? (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaatoril oli varem ka melanoom.
Senaatoril oli varem ka melanoom. Foto: HENRY ROMERO / REUTERS / Scanpix

USA senaatoril John McCainil diagnoositi hiljuti ajuvähi agressiivne vorm glioblastoom, mida esineb pigem harva.

Samas esineb seda ajuvähivormi rohkem täiskasvanutel kui lastel, kirjutab Fox News. USAs diagnoositakse igal aastal umbes 12 300 uut glioblastoomi juhtumit. Selle agressiivse vähivormiga patsientide ellujäämislootused on üsna kesised. Vaid neli protsenti üle 55-aastastest patsientidest elab pärast diagnoosi saamist veel viis aastat.

McCain käis eelmisel nädalal operatsioonil, et eemaldada oma silma kohalt tromb. Mayo kliiniku arstid ütlesid, et tromb oli indikaator, mille tõttu kasvaja arenema hakkas. Senaatori arstidel õnnestus eemaldada kogu aju-uuringuga nähtav osa kasvajast, kuid sellest üldiselt ei piisa. Glioblastoomi mikroskoopilised siirded ulatuvad sügavamalt ajukoesse, muutes vähivormi agressiivseks ja selle eemaldamise keeruliseks.

Tavaliselt järgneb lõikusele keemiaravi ja kiiritus ning ravi võib kesta nädalatest mitme kuuni. Isegi neil, kelle ravi läheb hästi, võib kasvaja naasta ning sageli 12 kuni 24 kuu jooksul.

McCainil on varasemalt olnud ka melanoom, kuid arstide sõnul ei ole ajuvähk kuidagi varasema vähiga seotud.

Ajukasvajate kohta üldisemalt saad lugeda kliinik.ee-st.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles